A kerti medence építés lehetőségei

A medence építés első lépése a módszer kiválasztása. Nem mindegy, hogy egy előre megvásárolt medencét fogunk elhelyezni az udvar közepén, vagy inkább süllyesztett medencét választunk, ahol építkezésre is szükség lesz.

Ma Magyarországon három fő kategóriából választhatunk, amikor süllyesztett medencére vágyunk, tehát olyanra, ami nem lóg ki a földből. Ezek a következők:

  • fémfalú fóliás medence
  • fóliás betonmedence
  • poliészter-kerámia medence

Nézzük ezeket egyesével!

Fémfalú fóliás medence

Nyugat-Európában, így Németországban is ez a medence terjedt el a legjobban, ami azt jelenti, hogy biztosak lehetünk a minőségben. Több mint 20 éve kapható, úgyhogy a kivitelezők is jól ismerik, amihez még több előny társul.

Az emberek azért szeretik igazán, mert a kivitelezés viszonylag gyorsan készül el, valamint egyszerűnek nevezhető, azonban nem kell attól félnünk, hogy pár éven belül cserélnünk kellene. Ennek a medencének az élettartama minimum 20 év szokott lenni, de mindig tovább növelhetjük a minőségi cég megkeresésével és a megfelelő karbantartással.

A fémfalú fóliás medencét ma már szinte bárki elkészítheti magának, ami megint egy előnynek számít, hiszen önerőből is nekiállhatunk. Természetesen az a legjobb, ha profikra bízzuk a munkát, mert így biztosra megyünk. Amennyiben a munka mellett nem akarunk a kivitelezéssel bajlódni, akkor van választásunk.

Fontos megjegyezni, hogy a Németországból vagy Franciaországból szállított fémfalú medencék nem egyeznek meg a nagyáruházakban kapható fémfalú medencékkel. Utóbbinál az ötvözet és a belső fólia összetétele is rengeteg kivetnivalót hagy maga után, ami egyet jelent a rövidebb élettartammal. Tény, hogy ezek a medencék lényegesen olcsóbbak, de csak akkor vegyük meg, ha rövidtávra tervezünk.

Fóliás betonmedence

A fóliás betonmedence Magyarországon a legfelkapottabb medencének számít, mivel teljes mértékben kielégíti az emberek kívánságait. A legnagyobb előnye, hogy száz százalékig személyre szabható, ami azt jelenti, hogy csak a saját elképzeléseink fontosak, mindent meg lehet valósítani. Nem baj, ha egy pofás, de kisebb medencét akarunk, ahogy a méretes kivitelezés sem válik ijesztővé.

Másik előnye, hogy a medence vízzárazása egy belső fólia burkolatnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy a testet nem kell külön vízzáróra megépíteni. Ez gyorsabb és egyszerűbb kivitelezést nyújt, ami a rohanó világban mindennél fontosabb. Tény, hogy az emberek nem szoktak egyedül nekiállni, de miután megbeszélték a részleteket a szakemberrel, általában a betonmedence mellett teszik le a voksukat. A cég gondoskodik a gépekről, a fóliázásról, a burkolástól, valamint a többi kiegészítőről is.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók először valamilyen extra formát terveznek a kertbe, de végül a téglalap mellett szoktak dönteni. A legnépszerűbb méret a 6×3-as vagy a 8×4-es szokott lenni, mivel ehhez könnyen találunk medencetakarót, ami a téli hónapok során fontos szempontnak számít. Minél extrább formát választunk, annál nehezebb lesz később a takarítás és a fedés.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem válaszhatunk 10 méteresnél nagyobbat, mivel a végső méreteket a kert tulajdonsága és a pénztárcánk mélysége szabja meg.

A fóliás betonmedence annyira elterjedt, hogy szinte bármelyik vállalkozónál megcsináltathatjuk, ez azonban ugyanolyan veszélyes is. A felhasználói vélemények szerint két árajánlat nemcsak árban szokott eltérni, hanem a pénzért kapott kivitelezésben és egyéb munkálatokban is. Csak azért, mert felkapottnak számít, még ne kövessük el azt a hibát, hogy a legolcsóbbat kérjük. Amennyiben hosszú távra tervezünk, válasszuk a legjobbat.

Poliészter-kerámia medence

Ez a kategória azoknak való, akik tényleg a legjobbat keresik. A poliészter medencék a prémium kategóriába tartoznak, ami a végső árakon is meglátszik, úgyhogy azok szoktak rábökni, akik hosszú távra terveznek.

A poliészter teljesen letisztult és egyszerű, ami mindig a minőséggel és a tartóssággal van kombinálva. Általános hibának számít, hogy a poliészter szóról azonnal a kék, műanyag medencék jutnak eszünkbe, azonban a kettőt nem szabad összekeverni. A PP vagy polipropilén medencék minőségben, megjelenésben, élettartamban és árban is különböznek egymástól. Ez a műanyag általában három évig szokta bírni, miközben a poliészter harminc évet is simán lehúz.

A poliészter-kerámiamagos medencék anyaga nagyon összetett, több réteget is tartalmaz. A pénzünkért cserébe kapunk üvegszálas poliészter rétegeket, kérhetünk szigetelést, kerámia kompozit magot, majd erre jön a vinilészter réteg, a színezett barrier coat réteg és az áttetsző gelcoat réteg. Ha a legjobbat akarjuk, akkor egy hétrétegű, tökéletesen sima és UV álló medencét kapunk, amin az alga is alig tud megtapadni.

A rövid lépcsővel és ülőpaddal ellátott medencék nemcsak pihenésre, hanem úszásra is használhatóak, hiszen ellenáramoltatóval kombinálhatjuk. Az öt méter alatti medence az apróbb kertekben is könnyedén elfér, úgyhogy még jobban igazodik a rendelkezésre álló helyhez.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

A kerti medence építés lehetőségei

2021. november 19.|

A medence építés első lépése a módszer kiválasztása. Nem mindegy, hogy egy előre megvásárolt medencét fogunk elhelyezni az udvar közepén, vagy inkább süllyesztett medencét választunk, ahol építkezésre is szükség lesz.

Az úszás egészségügyi hatásai

2021. november 3.|

Amellett, hogy az úszás kifejezetten jól hat az izmokra és az ízületekre, segít abban is, hogy jobban gondoskodjunk magunkról. Az úszás egészségügyi előnyei kétségtelenül sokrétűek. Ez azért van így, mert úszás közben a test több

Kártevők a mezőgazdaságban

2021. szeptember 30.|

A mezőgazdaság rengeteg növényt takar, így a kártevők száma is folyamatosan változik. A kalászos növények termesztése mára hagyománynak számít, ezzel együtt pedig a kártevőket is megszoktuk. A gabonafélék kártevői.