A leggyakoribb pollenek Magyarországon – hogyan védekezzünk ellene?

Az allergia manapság már népbetegségnek számít. Hazánkban is rengetegen szenvednek valamilyen allergiától. Allergiát számos dolog okozhat, az egyik leggyakoribb kiváltó ok a pollenek. Rengeteg olyan növény van, amely pollenje allergiát okoz. De mi is az az allergia?

Az allergia az emberi szervezet túlzott immunválasza, kvázi kóros reakciója. Akkor történik meg, amikor az test egy ártalmatlan dologra túlzott reakcióval válaszol.

Az allergia számos tünetet produkál, és meglehetősen kellemetlen tud lenni. Az orrfolyástól az ekcémás tüneteken át a fulladásos reakciókig sokféleképpen jelentkezhet. A kezelés is rengetegféleképpen történhet, gyógyszerrel, és anélkül is sikeresen védekezhetünk a pollenek okozta allergiák ellen. 

Milyen növények okoznak allergiát? 

Számos növény okoz allergiát, mely többféle tünetben is manifesztálódhat. A leggyakoribbak a légúti tünetek, a tüsszögés, orrfolyás, torokkaparás, nehéz légzés, de egyes növények akár bőrtüneteket, ekcémát is okozhatnak. Az ilyen tünetek főleg a ruhával nem fedett területeken jelentkeznek kortól függetlenül, vagyis gyermeken és felnőttön is egyaránt megjelenhetnek.

A pollenallergia februártól októberig okozhat problémákat, attól függően, hogy milyen növényre vagyunk allergiásak. Az adott hónapokra a következő növények jellemzőek: 

  • Február: mogyoró, éger
  • Március: mogyoró, éger, fűz, szil, nyárfa, kőris, nyír
  • Április: mogyoró, éger, fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, platán
  • Május: fűz, kőris, nyár, nyír, tölgy, gyertyán, bükk, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, hárs
  • Június: tölgy, gyermekláncfű, pázsitfűfélék, rozs, hárs, csalán
  • Július: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, csalán, üröm
  • Augusztus: pázsitfűfélék, rozs, kukorica, kender, fehér üröm, parlagfű, csalán
  • Szeptember: kender, fehér üröm, parlagfű, csalán
  • Október: kender, fehér üröm, parlagfű, csalán 

Hogyan védekezzünk ellenük? Természetese és gyógyszeres megoldások 

Az allergia nagyok kellemetlen tud lenni, természetesen ma már számos módon tehetünk a tünetek ellen. Megszüntetni nem igazán lehet, de a tüneteket enyhíthetjük, hogy ne kínozzanak minket annyira. Választhatunk gyógyszeres megoldást is, ám erről érdemes a házi orvosunkkal konzultálni, még akkor is, ha vény nélkül kapható készítményben gondolkodunk.

Az orvos fog tudni ajánlani számunkra megfelelőt, de az is lehet, hogy valami erősebbre lesz szükségünk, ami pedig már vényköteles.

Számos természetes módszer is van az allergia ellen, amit kipróbálhatunk. A csalántea, az A-, C-, E- vitaminkúra, az ananász vagy a papsajt is jó megoldás lehet, ha nem szeretnénk gyógyszerekkel küzdeni az allergia ellen. Emellett egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk, hogy enyhítsük a tüneteket.

Amikor magas a pollenkoncentráció a levegőben, ha tehetjük, a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a szabadba. Emellett a gyakori hajmosás is sokat segíthet, mivel a pollen hajlamos a hajba megtapadni. Az öltözködésre is érdemes odafigyelni, és szintetikus ruhák helyett inkább pamutot választani.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk