A penész megnehezíti az életet és káros az egészségre

A penészgomba folyamatosan él és mozog. Olyan élőlény, ami a nedves és sötét helyeket szereti. Nemcsak az életkedvünket veszi el, hanem komoly egészségügyi problémákat okoz, ráadásul az ingatlant is eladhatatlanná teszi. Általában a konyhában és a fürdőszobában jelenik meg, de sokszor találkozni vele a szekrények mögött is.

Az ősz beköszöntével a hőmérséklet csökken, az esőzések megkezdődnek és a páratartalom megnő. Ez a helyzet súlyosbíthatja a strukturális nedvesség problémáit a lakásban. Ha dohos szagot észlelünk otthon vagy az üzlethelyiségekben, akkor penészproblémával állunk szemben. Sokan egyszerűen bezárkóznak a lakásukba, mivel azt hiszik, hogy ott biztonságban lehetnek. Azonban a kinti légszennyezés és az ezzel járó problémák miatt egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nagy szükség van a beltéri levegő megújítására szolgáló rendszerekre.

Gondoljunk bele, hogy a  Covid-19 legutóbbi epizódjai is folyamatosan tájékoztattak minket a szellőztetés fontosságáról, azonban nem mindig lehet az ablakokat nyitva hagyni. Ki szellőztet éjszaka, vagy amikor nagyon hideg van odakint?

A beltéri levegő minőségének javítása

Az állott levegő, a felesleges nedvesség és a penészspórák megszüntetése minden lakásban prioritás kell, hogy legyen. A beltéri és kültéri szennyező anyagoktól való védelem szükségessége azonban nem annyira egyértelmű számunkra mindaddig, amíg a dohos szagok és a falakon, bútorokon vagy a szekrényekben lévő ruhákon látható penész nem jelentkezik a lakásban.

A penész, a gombák jelenléte sok embert megrémít, hiszen senki sem szeretné megosztani az otthonát ezekkel a mikroszkopikus lényekkel. A megbetegedéstől való félelem, a bérlővel kapcsolatos problémák, a rossz szag és a kellemetlen érzés, amikor hazaérkezünk, ez az, ami leginkább elkeseríti azokat, akik penésztől szenvednek. A túlzott környezeti páratartalom vagy a felületi páralecsapódás a fő oka ennek a problémának. Az El mueble több tanácsot is összeír, amik segíthetnek a penész eltüntetésében. Bárhogy is nézzük, a legfontosabb, hogy azonnal reagáljunk. Fogjuk meg a fehérítőt, keverjük össze egy kis vízzel, és már mehet is a súrolás. Ha szerencsénk van, akkor nem kell a falakig menni, és csak felületi problémáról van szó.

A nedvesség egészségre gyakorolt hatása

A lakásban található penész, a falakon, sarkokban, nyikorgó ablakok alatt, bútorok mögött, szekrények belsejében, ruhákon szokott jelentkezni. Ezek a gombák komoly, az életminőséget rontó problémák. Tönkreteszik a háztartási javakat, a kényelmet, a ház értékét és középtávon a benne élők egészségét. A nedvesség, a penész és a penész szaga a bérlők távozását okozza, és az eladásra szánt épületek értékét is lényegesen csökkenti. Valószínűleg senki sem akar olyan lakást vagy házat venni, ami tele van penésszel.

A penész által okozott egészségügyi hatások súlyosabbak a kevésbé védett embereknél. Ebbe a csoportba tartoznak a:

 • Babák
 • Idősek
 • Asztmás egyének
 • Allergiakockázatnak kitett csoportok
 • Légzőszervi betegségben szenvedők
 • Gyengült immunrendszerűek
 • Rákos betegek
 • Transzplantált személyek

A penész minden olyan esetben kialakul, amikor a felszíni páralecsapódás, a beltéri levegő rossz megújulása 70% feletti relatív páratartalomhoz vezet.

A penész megtisztítása

Ha biztosra akarunk menni, akkor nem hagyunk penészgombát ellenőrzés nélkül. Nem kerül semmibe, ha készítünk néhány fényképet, hogy megmutassuk őket a technikusnak. Csak a képek elkészítése után szabad nekiállni a takarításnak, amihez a hidrogén-peroxid és a fehérítő lesz a segítségünkre.

Ehhez az első lépés a saját testünk védelme:

 • Védjük a szemet, az orrot és a száját, viseljünk védőszemüveget és maszkot.
 • Vegyünk fel kesztyűt.
 • Takarítás közben legyünk óvatosak, ne lélegezzük be se a spórákat, se a tisztítószert.

A felületi problémák nagyon gyorsan megadják magukat, úgyhogy csak egy kis szellőztetés fog kelleni, és minden olyan lesz, mint régen. Sajnos, ha folyamatosan ki vagyunk téve a penésznek, akkor krónikus arcüreggyulladástól szenvedhetünk, miközben a penész képes asztmás rohamokat kiváltani, nyilvánvalóan allergiát, sőt, depressziót és fáradtságot is okozhat.

A jó penész a halott penész

A valóságban ez nem így van, nem kell ennyire radikálisnak lennünk. A penészgombák végtelenül hasznosak a bolygó biológiai egyensúlya szempontjából, mivel fenntartják a természetben az élő és halott anyagok megfelelő arányát. Mondhatjuk úgy is, hogy ők a végtelen területek igazi tisztítói. Ez azonban nem jelenti azt, hogy otthon akarunk saját penészgombát.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb esetben a penészgombák rövid távon általában nem túl károsak. Az igazi probléma az otthonunkban lévő koncentrációból ered, és abból, hogy túl sok napot töltünk velük a házban, ahol a gyermekek és az idősek a leginkább érintettek. Nyilvánvaló, hogy bármelyik lakásban elszaporodhat a penész, ha viszont azonban vagyunk, akkor még éppen időben tudunk cselekedni. Amennyiben érezzük a nedvesség jellegzetes szagát, kezdjünk el apró pontok után keresni, és szabaduljunk meg tőlük minél hamarabb.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk