A purhab egészségre gyakorolt hatásai

A purhab egy kémiai reakció eredménye, azonban nincs negatív hatással az egészségre. Miután az összetevőinek a reakciója megtörtént, az eredmény egy teljesen semleges és ártalmatlan hab, ami sem emberben, sem állatban nem okoz kárt.

Az interneten rengeteg különféle információhoz lehet hozzájutni, azonban a felhasználók nyugodtan alkalmazhatják, hiszen a poliuretán rengeteg helyen előfordul az életünkben. Sokszor érintkezik a bőrünkkel, miközben nem is tudunk róla: ülésekben, cipőkben, táskákban, matracokban és gyerekjátékokban is.

A purhab, mint szigetelőanyag gyakran megjelenik a megszokott lemezek vagy panelek helyett, jól mutatja ezt a purmester.hu oldal is. A fújt hab minden kis résbe befér, pár perc alatt kitölti azt, majd megszilárdul. A tervezett szigetelést mindig szakembernek kell alkalmaznia, mivel az egyetlen veszély a fújás során lép fel.

Ha valaki belélegzi a habot, akkor az a tüdőben fog térfogatot változtatni, ami tényleg veszélyes lehet az emberre. Szerencsére ezt könnyedén elkerülhetjük, ha profira bízzuk a munkát, aki ismeri és betartja a kötelező biztonsági előírásokat. Ha pedig egyszer megszáradt, akkor onnantól kezdve nyugodtan megérinthetjük.

Veszélyes a lakókra vagy a dolgozókra?

Amikor szigetelőanyagot választunk, akkor nagyon fontos szempont szokott lenni az épület beltéri levegője. A lakók általában azt akarják, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat, hiszen a jó lakhatásról van szó. A levegő minősége azonban számos tényezőtől függ, ami lehet a páratartalom, a szellőzés és az építőanyagok is.

Az épület szigetelése valójában nincs összefüggésben a belső környezettel, úgyhogy kár lenne a purhab miatt aggódnunk. Lehet, hogy a kémiai reakció előtt veszélyesebb anyagokból nyerik ki, azonban a reakció után semmilyen veszély nem marad fenn.

Az építkezők megszokták, hogy vannak illékony szerves vegyületek, viszont a purhab nem tartozik közéjük. Ha őszinték akarunk lenni, akkor a kibocsátása lényegesen alacsonyabb, mint más szigetelőanyagoké, arról nem is beszélve, hogy megakadályozza a gombák és a penész elszaporodását, tehát még inkább hozzátesz a lakók egészségéhez. A purhab levegőminőségre gyakorolt hatása annyira minimális, hogy bárki alkalmazhatja.

Mérgezővé válik, ha tűz üt ki?

Mi történik akkor, ha tűz üt ki? Tűz esetén a füst belégzése káros az egészségre és halálhoz is vezethet. Ennek a füstnek a toxicitása viszont több tényezőtől függ, a helyiség mérete, a hőmérséklet, a szellőztetés és a füstben eltöltött idő is befolyásolja, és csak ezután érkezik a szigetelőanyag. Szerencsére a purhab nem éghető anyag, úgyhogy nem fog részt venni a tűzben, tehát csak a szokásos füstmérgezés marad fenn, ami nem függ a purhabtól.

A purhabra európai jogszabályok vonatkoznak, amik garantálják a használatának a biztonságát. Ezek a rendeletek világosan kimondják, hogy a poliuretán nem mérgező, és nincs semmilyen hatással az egészségre, nem bocsát ki káros anyagokat és nem táplálja az égést. Ha ehhez hozzávesszük, hogy tökéletesen kiküszöbölhetjük a hőhidakat, így a penészgombától is megszabadulunk, akkor érteni fogjuk, hogy miért alkalmazzák egyre többen.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk