Az újépítésű házak már készülhetnek az egészségmegőrzés jegyében is

Mindenki máshogy képzeli el álmai otthonát. Van, akinek a modern dizájn tetszik, más a régi paraszti stílusban építkeznek, de akadnak olyanok is, akik a környezettudatosság jegyében alakítják ki otthonukat.

Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy valaki azért építkezik, mert egészséges lakókörnyezetre vágyik, ezt pedig csak úgy kaphatja meg, ha maga alakítja ki leendő házát. Egyesek számára fontos az egészségtudatosság, mások egy meglévő betegség miatt törekednek egy egészséges otthonra.

Manapság az allergiák, a felső légúti problémák népbetegségnek számítanak, és egy krónikus betegségben szenvedő gyerek vagy felnőtt esetében egyáltalán nem mindegy a levegő minősége, illetve az otthoni burkolatok állapota, fajtája. Manapság már rengeteg megoldás létezik, hogy az otthonunk levegője a legtisztább legyen, és hogy a fent említett betegségben szenvedők is egészséges, komfortos otthont alakíthassanak ki maguknak. Az egészségtudatosság már az építkezésnél megkezdődhet, és érdemes is erre gondolnia azoknak is, aki egészségesek.

Milyen megoldások segíthetik az egészséges otthon kialakítását?

A levegő minősége lényegese kérdés az egészséges otthonok kialakításánál. A szellőztetőrendszer kiépítése ma már nem számít luxusnak, ugyanis vannak már olyan rendszerek, melyek megfizethetőek a magánemberek számára is, és segítenek a tiszta levegő elérésében.

Szintén lényeges kérdés az egészségtudatosság esetében a megfelelő burkolatok kiválasztása. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nehéz takarítani egy felületet, mennyire ül meg rajta a por stb.. A textíliák kiválasztásánál is érdemes erre odafigyelni.

A szigetelés kérdése sem elhanyagolható. Egy nem megfelelő szigeteléssel nemcsak hogy magas lesz a fűtésszámlánk, de a penész megjelenésére is számítani lehet, aminek viszont meglehetősen magas az egészségkárosító hatása, a légúti panaszokkal küzdők esetében pedig akár halálos is lehet.

Az építkezés persze sosem egyszerű, és sokszor a költségek és az idő, mint tényező megakadályozza, hogy a legegészségtudatosabb megoldásokat válasszunk. A készházak viszont jó megoldást jelenthetnek, ugyanis ezeket nagyon könnyű úgy kialakítani, hogy tényleg egészségtudatos otthonunk lehessen.

Amire a mindennapokban érdemes odafigyelni

Attól, hogy az otthonunk az egészségmegőrzés jegyében készült, még nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk, és nem is kell tennünk semmit. Az egészséges lakókörnyezet alapja, hogy már az építkezéskor figyeljünk erre, de ahogy elkészült új, egészséges otthonunk, nekünk is tenni kell, hogy egészséges is maradjon. De mit is tehetünk mi?

– szellőztessünk: a szellőzőrendszer nagyon jó lehetőség, de a szellőztetésről sem szabad megfeledkeznünk, különösen a téli időszakban.

– szűrőcsere: ha van szellőztető rendszer, az nagy segítség, viszont nem szabad megfeledkezni annak rendszeres ellenőrzéséről, karbantartásáról, és szűrők cseréjéről.

– alapos takarítás: a megfelelő burkolat elengedhetetlen, de az is, hogy azt megfelelően takarítsuk is. Érdemes takarítógépet beszerezni, mellyel hatékonyabban tudjuk tisztán tartani otthonunkat.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Miért kerüljön térkő az orvosi rendelő elé?

2024. március 27.|

Egy egészségügyi intézmény, vagy orvosi rendelő esetében különösen fontos, hogy milyen burkolat kerül az épület elé, hiszen az ilyen létesítményekben megesik, hogy valaki fájó lábbal, bicegve, vagy akár mankóval, kerekesszékkel érkezik.

Hogyan hat a lelki egészségünk a gerincünkre?

2024. január 6.|

Sajnos a mai napig kevesen veszik komolyan az egészséges életmód fontosságát, és azt, hogy fizikai és mentális egészségünk egyaránt fontos akkor, ha boldog, és kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni.

A beteg fog rengeteg problémát okoz

2023. október 28.|

Az egészséges fogak, íny és száj az egészség olyan aspektusai, amelyeket az emberek gyakran természetesnek vesznek, egészen addig, amíg már nem rendelkeznek velük. A szakértők szerint ez azért sajnálatos, mert a helyes szokásokkal és a