Egészségmegőrzés és gyógyítás az Interneten

Sok felnőtt osztozik egy közös aggodalomban, így gyakran teszik fel maguknak a kérdést, hogy mennyire bízhatnak meg az interneten található egészségügyi információkban. Több ezer orvosi vonatkozású weboldal létezik. Egyesek megbízható információkat nyújtanak, mások viszont nem. Az orvosi hírek egy része naprakész, más része viszont nem.

A megbízható egészségügyi információk összegyűjtésének fontos lépése, hogy eldöntsük, mely weboldalakban bízhatunk meg valójában. Hazai fronton nem nehéz a helyzet, mert például a hazipatika.hu, webbeteg.hu és hasonló információs oldalak általában megbízhatók.

Hol találunk megbízható egészségügyi információkat az interneten?

Általánosságban elmondható, hogy a szövetségi kormányzati szervek által támogatott, egészséggel kapcsolatos weboldalak jó információforrások. A nagyobb szakmai szervezetek és a jó hírű orvosi egyetemek szintén jó egészségügyi információforrások lehetnek, azonban még így is vigyáznunk kell a különböző cikkek és blogbejegyzések által nyújtott tanácsokra.

Az a legjobb, ha mindig felteszünk bizonyos kérdéseket, még mielőtt elhinnénk az olvasott tanácsokat. Az interneten keresgélve valószínűleg számos olyan egészségügyi ügynökség és szervezet honlapját találjuk meg, amelyek nem túl ismertek. Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet többet megtudni ezekről a helyekről.

Ki szponzorálja/kezeli a weboldalt?

A honlapok létrehozása és frissítése pénzbe kerül. Meg tudjuk határozni, hogy honnan származik a honlap fenntartásához szükséges pénz? Ha tudjuk, hogy ki szponzorálja a webhelyet, képet kaphatunk a küldetéséről vagy céljáról.

Ki írta az információt, és ki vizsgálta felül?

Gyakran, de nem mindig, a szerzők és a közreműködők azonosíthatók. Ha a szerző szerepel a listán, tegyük fel magunknak a kérdést: vajon ez a személy szakértő, dolgozik egy szervezetnek, és ha igen, mik a szervezet célkitűzései? Egyértelműnek kell lennie a közreműködő és a weboldal közötti kapcsolatnak, valamint a közreműködőnek a weboldalon található információkban való pénzügyi részesedésének.

Az információkat egészségügyi szakember írta vagy vizsgálta felül? A megbízható webhelyek megmondják, honnan származik az egészségügyi információ, hogyan és mikor került felülvizsgálatra, és rendelkeznek olyan elérhetőségekkel, amelyek segítségével felvehetjük a kapcsolatot a szerzőkkel vagy a webhely szponzorával.

Óvakodjunk az ajánlásoktól. A személyes történetek hasznosak és megnyugtatóak lehetnek, de nem mindenki éli meg ugyanúgy az egészségügyi problémákat. Ezenkívül nagy különbség van egy olyan weboldal, közösségi médiaoldal vagy blog között, amelyet egyetlen, egy téma iránt érdeklődő személy tervezett, és egy olyan weboldal között, amelyet szilárd tudományos bizonyítékok (azaz kutatásból származó információk) alapján terveztek.

Mikor íródott az információ?

Keressünk olyan weboldalakat, amelyek naprakészen tartják az egészségügyi információkat. Az oldal alján gyakran megjelenik egy dátum. Egyazon weboldalon belül az oldalakat különböző időpontokban frissíthetik, egyeseket gyakrabban, mint másokat.

Mi a honlap célja?

Miért hozták létre? Ismerjük meg a weboldal okát vagy célját, hogy jobban meg tudjuk ítélni a tartalmát. Az oldal célja a tájékoztatás vagy a magyarázat, esetleg egy terméket próbál eladni? Válasszunk tudományos bizonyítékokon alapuló információkat, ne pedig egy ember véleményét.

Hogyan védhetem meg egészségügyi adataimat?

Ha arra kérnek, hogy osszuk meg személyes adatainkat, akkor azonnal kezdjünk el gyanakodni. Ezek az óvintézkedések segíthetnek az adatok jobb védelmében:

  • Ne nyissunk meg váratlan és furcsa linkeket.
  • Használjunk erős jelszót és gyakran változtassuk meg.
  • Ha lehetséges, használjunk kétlépcsős belépést.
  • Ne adjunk meg érzékeny információkat nyilvános, nem biztonságos Wi-Fi-n keresztül.
  • Legyünk óvatosak a közösségi médiában megosztott információkkal.

A weboldal gyors és egyszerű megoldásokat kínál az egészségügyi problémákra? Csodaszerű gyógymódokat ígér?

Óvakodjunk az olyan weboldalakkal vagy cégekkel szemben, amelyek azt állítják, hogy egyetlen gyógymód számos különböző betegséget gyógyít. Óvakodjunk a drámai állításoktól vagy a túl jónak tűnő gyógymódoktól, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Győződjünk meg róla, hogy más weboldalakon is találunk hasonló információkat. Csak azért, mert a weboldal egy megbízható forrásra mutató linkkel rendelkezik, nem jelenti azt, hogy a másik szervezet jóváhagyja vagy támogatja az oldalt.

Közösségi hálózatok és egészségügyi információk

A közösségi oldalak, mint például a Facebook, a Twitter és az Instagram olyan online közösségek, ahol az emberek barátaikkal, családtagjaikkal és idegenekkel tartják a kapcsolatot. Előfordulhat, hogy a közösségi médiában egészségügyi információkat vagy híreket találunk. Ezen információk egy része igaz lehet, más része pedig nem. Ismerjük fel, hogy csak azért, mert egy bejegyzés egy baráttól vagy kollégától származik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az igaz vagy tudományosan pontos.

Ha betartjuk ezeket a tanácsokat, akkor biztosan megtaláljuk azokat a weboldalakat, amik megérdemlik a figyelmünket.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk