Hogyan hat a lelki egészségünk a gerincünkre?

Sajnos a mai napig kevesen veszik komolyan az egészséges életmód fontosságát, és azt, hogy fizikai és mentális egészségünk egyaránt fontos akkor, ha boldog, és kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni.

Különböző tanulmányok is alátámasszák azt, hogy a gerincproblémáknak, főleg a gerincferdülésnek komoly lelki okai is lehetnek, pedig gerincünk biztosítja az egyenes tartásunkat. Ám az ember testtartásából nagyon sokszor megállapítható az is, hogy az illető lelkileg milyen állapotban van, hogy érzi magát. Nézzük, milyen lelki dolgok állhatnak a gerincferdülés mögött?

Fizikai és lelki okai is lehetnek a különböző gerincproblémáknak

Nagyon sok szakember szerint az emberek nagy része nem veszi elég komolyan az egészségét, pedig egy kiegyensúlyozott élethez egyaránt fontos a mentális, és fizikai egészségünk is. Érdekes tény, de a gerincferdülés lelki síkon a legtöbb esetben valamilyen erős megfelelési kényszert jelent, ez a probléma előjöhet akkor is, ha valaki valamilyen oknál fogva nem adhatja saját magát, illetve akkor is, ha saját vágyait kénytelen elnyomni a mindennapjai során.

Ennek a megfelelési kényszernek a hátterében pedig meghúzódhat kisebbrendűség érzés, szorongás, félelem, illetve önértékelési zavar is. A gerincferdülés következtében testünk jobb és bal fele között felborul az egyensúly, ez azonban nem csak a tartásunkra van rossz hatással, hanem az egyensúlyérzékünkre is.

Pár dolgot érdemes végig gondolnunk akkor, ha gerincferdülésünk van:

  • Mi hiányzik az életemből?
  • Mennyire vagyok őszinte ember?
  • Mennyire kezelek rugalmasan egy helyzetet?
  • milyen helyzetben tudok kompromisszumokat kötni?

Mi a teendő gerincferdülés esetén?

Testi és lelki egészségünk egyaránt fontos, éppen ezért azoknak az embereknek, akik ilyen problémával küzdenek mindenképpen vissza kell nyerniük lelki síkon is az egyensúlyukat. Ilyenkor észre kell vennünk, hogy valóban görbe utakon járunk, és érdemes tudatosan közelíteni az egyensúly, a lelki és testi középpont felé.

A lelki dolgok mellett érdemes fizikailag is foglalkozni testünkkel, napjainkban az egyik leghatékonyabb gerincferdülést kezelő terápiát Schroth módszernek nevezik. Ez a terápia figyelembe veszi a gerincoszlop anatómiai tulajdonságait, így három, illetve négy blokkra osztja azt fel.

Ez a technika kifejezetten arra lett kifejlesztve, hogy korrigálja a helytelen tartást, illetve segítséget nyújt a pácienseknek azzal kapcsolatban meg megtanulja, pontosabban megérezze azt, hogy milyen a helyes testtartás. A módszer az oldalirányú görbületet is eredményesen kezeli, sőt képes korrigálni a bordapúout is. Alappilére egy úgynevezett háromdimenziós légzés, mely a csigolyák csavarodását, illetve a ferdüléssel együtt járó lapos hátat képes kezelni.

A Schroth módszernek köszönhetően megakadályozhatjuk a gerincferdülés romlását, illetve a páciens testképének javulása is elérhető vele. Csökkenni fog a görbület a gerincben, illetve várható az anatómiai elváltozások (légzési mennyiség csökkenés) javulása is.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Miért kerüljön térkő az orvosi rendelő elé?

2024. március 27.|

Egy egészségügyi intézmény, vagy orvosi rendelő esetében különösen fontos, hogy milyen burkolat kerül az épület elé, hiszen az ilyen létesítményekben megesik, hogy valaki fájó lábbal, bicegve, vagy akár mankóval, kerekesszékkel érkezik.

Hogyan hat a lelki egészségünk a gerincünkre?

2024. január 6.|

Sajnos a mai napig kevesen veszik komolyan az egészséges életmód fontosságát, és azt, hogy fizikai és mentális egészségünk egyaránt fontos akkor, ha boldog, és kiegyensúlyozott életet szeretnénk élni.

A beteg fog rengeteg problémát okoz

2023. október 28.|

Az egészséges fogak, íny és száj az egészség olyan aspektusai, amelyeket az emberek gyakran természetesnek vesznek, egészen addig, amíg már nem rendelkeznek velük. A szakértők szerint ez azért sajnálatos, mert a helyes szokásokkal és a