Hogyan vigyázzunk az egészségünkre utazás közben?

A pénz jön és megy, ami számít, az az egészség. Ez úgy hangzik, mintha egy nagyapa adna nekünk tanácsot, mert amikor fiatalok vagyunk, azt gondoljuk, hogy semmi rossz nem történhet velünk, és nem tulajdonítunk neki jelentőséget. Elutazunk, semmi sem romolhat el, nem lehetünk betegek, nem törhet el semmink. Vagy mégsem?

Ahhoz, hogy az utazás balesetmentes legyen, legalábbis ami az egészségét illeti, érdemes figyelembe venni a következő tippeket, akár belföldre utazunk, akár a közeli Horvátországba, akár messzebbi tájakra.

Utazás előtti állapotfelmérés

Ez a tanács érvényes, akár utazni készülünk, akár nem. Lehetőség szerint minden évben teljes körű szűrővizsgálaton kell részt vennünk, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jó egészségnek örvendünk.

Ha utazni készülünk, nagyon fontos, hogy legalább egy-két hónappal előtte alapos kivizsgáláson vegyünk részt, hogy elkerüljük az esetleges problémákat. Célszerű felkeresni a fogorvost is, mert a fogfájás nagyon bosszantó lehet.

Az egészségügyi rendszer

Utazás előtt néhány perc alatt a Google-on keresztül minden szükséges információt megkaphatunk az adott ország vagy város egészségügyi rendszeréről. Minden ország másképp kezeli ezt a témát. Valahol ingyenes állami egészségügyi ellátás jár a helyieknek és a külföldieknek is, valahol pedig mindenért fizetni kell.

Legyen nálunk egy elsősegélycsomag

Az utazási hátizsák nem lesz teljes, ha nincs nálunk egy kis elsősegélycsomag, ami fertőtlenítőszert, kötszereket, néhány fájdalomcsillapítót, valamit hányinger elleni gyógyszer, égés elleni krémet és hasmenés elleni tablettákat tartalmaz. Nem foglal sok helyet és sok bosszúságtól megkímél.

Kell oltás?

Az úti céltól függően bizonyos oltásokra lehet szükség, ezért jó előre keressük fel az orvost, és mondjuk el neki, hová fogunk utazni. Ő fogja megmondani, hogy szükség van-e oltásra, és ha szükséges, akkor így gyorsabban megkaphatjuk. Néhány helyen szükség lehet a következő betegségek ellen beoltatni magunkat: tífusz, hepatitis A, hepatitis B, sárgaláz, veszettség, influenza.

Kössünk biztosítást

Egyesek azt gondolják és mondják, hogy ez felesleges kiadás. Semmi sem lehet ennél nagyobb tévedés. Remélhetőleg nem kell majd használnunk, de ha egyszer tényleg szükségünk lesz rá, akkor hálásak leszünk az extra költségek miatt. Ne feledjük, hogy jobb félni, mint megijedni.

A pénztárcában ne csak pénz legyen

A pénztárcája hitelkártya-részlegében tartsunk magunknál egy papírlapot, amelyen szerepelnek az esetleges betegségeink, és ha van olyan gyógyszer, amelyet semmilyen körülmények között nem szabad szednünk, mondjuk egy allergia miatt.

A kártya hátoldalán fel tudjuk tüntetni a családtagok elérhetőségét, hogy egészségügyi probléma esetén kapcsolatba léphessenek velük.

A szálláson

Amikor megérkezünk a szállásra és bejelentkezünk, kérdezzük meg a recepción a legközelebbi egészségügyi központot és a segélyhívó számot. Jegyezzük fel ezeket az információkat a mobiltelefonra, hogy mindig kéznél legyenek.

Vigyázzunk a bőrünkre

Ne felejtsünk el naptejet használni, ha a legnagyobb kockázatot jelentő órákban (10:00 és 16:00 között) kint leszünk. Sapkát és napszemüveget is viselhetünk. Nincs annál rosszabb, mint az első napon leégni…

Ne tartsuk az összes gyógyszert egy helyen

Ha rendszeresen szedünk gyógyszert, ne tartsa az összeset ugyanazon a helyen, mert elveszíthetjük, vagy pedig ellophatják. Az is fontos, hogy a teljes tartózkodáshoz szükséges mennyiségnél valamivel többet vigyünk magunkkal, és ha lehetséges, legyen nálunk az orvosi recept is.

Vigyázzunk a rovarcsípésekre

Számos betegség terjed rovarcsípések, például szúnyogok, bolhák és kullancsok által. Némelyikük nem megelőzhető gyógyszerekkel vagy vakcinákkal, ezért feltétlenül meg kell védenünk magunkat a csípés ellen.

Íme három gyakorlati tipp:

  • használjon rovarirtó szereket kül- és beltéren egyaránt.
  • légkondicionált vagy szellőzőablakos szobákban aludjunk
  • ha a szabadban alszunk, használjunk szúnyoghálót

Vigyázzunk a maláriával

A csípésekkel kapcsolatos előző ponthoz kapcsolódva, egyes országokban el lehet kapni a maláriát: ez egy olyan súlyos betegség, amelyet egy parazita okoz, amelyet a egy nőstény szúnyog csípése közvetít. A malária nagyon magas lázzal, izomfájdalmakkal és néha hányással, hasmenéssel járó rohamokkal jár, és akár halálhoz is vezethet.

A malária ellen nincs védőoltás, de tehetünk megelőző intézkedéseket: a hátizsákos utazók a csípés elkerülése érdekében az utazás előtt 2 nappal, a tartózkodásunk minden napján és az utazásról való visszatérés után akár egy héttel is bevesznek bizonyos tablettákat. (Erről kérdezzük meg orvost).

Fogyasszunk biztonságos élelmiszereket

Amikor utazunk, mindent meg akarunk ismerni: a helyi embereket, a szokásaikat, a nyelvüket, és természetesen a jellegzetes ételeket is. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk, mert az ételeken keresztül hasmenést és más betegségeket is elkaphatunk.

Ajánlások:

  • Ne fogyasszunk nyers vagy nem eléggé átsütött ételt.
  • Ami a gyümölcsöket és zöldségeket illeti, azokat jól meg kell mosni biztonságos vízzel. Ha lehetséges, hámozzuk meg a gyümölcsöket, és fogyasszunk főtt zöldségeket.

Lehetőleg ne vásároljunk élelmiszert az utcai bódékból. Általában nem tartják tiszteletben a higiéniai intézkedéseket.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

  • Kép forrása: Bertényi infraszauna - infraszauna.org

Ritkán feltett kérdések: egészséges az infraszauna?

2022. május 12.|

Az infraszaunák az utóbbi években lettek divatosak, mint a legújabb méregtelenítési trend, ami nagyrészt a hírességek támogatása miatt is sikerült. Ezt a technológiát azonban még nem ismeri sok felhasználó, akik inkább a hagyományos szaunákhoz vannak

Kerüljük el a megbetegedéseket az utazások alatt is

2022. április 30.|

közlekedési sztrájkok, embertömegek vagy rossz szervezések. De nem szabad elfelejtenünk, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogy éppen egy betegség miatt nem élvezhetjük a vakációnkat. Nincs recept arra, hogy biztosan elkerüljük a rosszulléteket, de az

A penész megnehezíti az életet és káros az egészségre

2022. április 30.|

A penészgomba folyamatosan él és mozog. Olyan élőlény, ami a nedves és sötét helyeket szereti. Nemcsak az életkedvünket veszi el, hanem komoly egészségügyi problémákat okoz, ráadásul az ingatlant is eladhatatlanná teszi. Általában a konyhában és