Kártevők a mezőgazdaságban

A mezőgazdaság rengeteg növényt takar, így a kártevők száma is folyamatosan változik. A kalászos növények termesztése mára hagyománynak számít, ezzel együtt pedig a kártevőket is megszoktuk. A gabonafélék kártevői.

Pockok, egerek, hörcsögök

A mezei rágcsálók közé tartoznak a pockok, egerek és hörcsögök, akik megállás nélkül szedik maguknak a gabonát. A leggyakoribb ezek közül a mezei pocok, amely az egész ország területén megtalálható, és nemcsak a gabonát szereti megdézsmálni. A pocok a házi egérnél valamivel nagyobb, szürkésbarna színű, amihez világos has és rövid farkinca jár. Az őszi búzában nagyon hamar megjelenik, és a telelés miatt annyit eszik meg belőle, amennyit csak tud.

A téli nyugalom után tavasszal szaporodik, ami nagy ugrást jelent a populációban. A fészkét a föld alatt építi ki, és ha senki sem háborgatja, akkor nagyon gyorsan elterjed. A járatok környezetében a növényeket rágcsálja, és sajnos gyakran ki is pusztítja. A gabonákat már a keléstől kezdve látogatja, de aratás után is veszélyt jelent a termésre. Az agrárszektorban folyamatosan ellenőrzik a pockok számát, mivel a szaporodásuk beavatkozást igényel.

A pocok mellett ott vannak az egerek is, amik leginkább síkvidéken terjednek el, és nagyon szeretik a kalászosokat. Föld alatti járatait onnan lehet felismerni, hogy apróra rágott növényekből épít felé halmot, így legalább a megtalálása könnyebb feladat. Ha elszaporodik, akkor a pocokhoz hasonlóan irtani kell.

A hörcsög a pocok rokona, azonban méretben a patkányokat is megelőzi. Világos foltokkal tarkított bundát visel, és nagyon szereti a háborítatlan, kötött talajt. Negyven évvel ezelőtt szinte teljesen eltűnt, de mostanában újra szaporodni kezdenek. Vegyes táplálkozásában a kalászos magvakat szereti, amiket fáradhatatlanul cipel a raktáraiba.

Talajban lakó kártevők

Az apró rágcsálók után meg kell említeni a talajban lakó kártevőket is. A mezőgazdaságban sokan ismerik a gabonafutrinka lárváját, amit csak csócsároló néven emlegetnek. Tipikus talajlakó lárva, ami ősztől tavaszig függőleges járatokban él. Ha a kinti körülmények számára is kedvezőek, akkor télen ugyanúgy folytatja a pusztítást. Tavaszra akár a 2 cm-t is eléri, és a növények leveleit rágja szét. Májusban fekete, hengeres testű bogárként mászik elő, amik folytatják a gabona mészárlását.

Legyek

A búzalegyek csoportján belül több fajtát is megkülönböztetünk. Az ugarlégy a házilégynél nagyobb, a fekete búzalegyek pedig megegyeznek velük. Egyik a talajba rakja a petéit, a másik pedig a növény leveleire. A kikelő nyüvek a hajtásokat belülről károsítják, és akár a növény teljes pusztulását okozhatják. Onnan lehet felismerni a munkáját, hogy a hajtás sárgulni kezd, majd bebarnul, végül pedig elhal. A megtámadott táblák foltokban halnak el, de akár az egész táblarész is elpusztulhat. A fekete búzalégy ősszel és tavasszal károsít, miközben a telet a talajban tölti. Az ugarlégy annyiban előzi meg, hogy valamikor már februárban kikel, és a növényekbe húzódva várják a meleget.

Lepkék

A vetési bagolylepke két nemzedéket nevel, a hernyója nemcsak a nyár elején, hanem a végén is károsít. A hernyót sokan porkukacként ismerik, és akár 3 cm-t is elérhetik, könnyen felismerhetőek a szürke színükről. Ősszel az új vetésekben azonnal megjelennek, ráadásul a gabonafutrinka lárvái is csatlakoznak hozzájuk. Tavasszal, valamint a nyár elején más lepkefajok lárvái csatlakoznak a falatozáshoz, de leginkább a száraz évszakban pusztítanak. Ha a tábla tulajdonosa nem védekezik időben, akkor az egész táblától elbúcsúzhat. Érdekes, hogy a lárvák ellen más parazitákat szoktak bevetni, sok helyen fűrészdarazsakkal tüntetik el a hernyókat.

Árpabogár

Az árpabogár gyakori és közismert kártevőnek számít. Több fajtája van, úgyhogy találni fogunk vöröses-zöldes színűt és sötétkéket is. Általában tavasszal bújnak elő a telelőhelyeikről, majd fokozatosan települnek a gabona és a többi kalászos közé. Május folyamán megrakják a tojásaikat, amikből csupasz lárvák kelnek ki, amik jelentős mennyiségű levelet tarolnak le. A lárvák sokkal több problémát szoktak okozni, mint a kifejlett példányok, ráadásul kikelés után a bogarak tovább szoktak költözni. Nagyon szeretik a pázsitfüveket és a kukoricát is.

Tetvek

Nem szabad megfeledkezni a levéltetvekről sem, amik általában sárgás vagy zöldes színűek. Ma ismerjük a szárnyas és szárnyatlan alakjait is, esetenként nagy csoportokban károsítanak. A szívásukkal növénytorzulást és növekedésbeli lemaradást okoznak, így a növény minőségben egy kategóriával lejjebb kerül. Az elszaporodásuk az időjárástól nagy mértékben függ, mivel a csapadék jót tesz nekik, és egyik napról a másikra mindent ellepnek. Biológiai védekezés sajnos nincs ellenük.

Kevésbé ismertek, azonban jelentős károkat okozhatnak a különböző tripsz fajtok, amik a kalászhányás időszakában pusztítanak leginkább, valamint az érés idején jelennek meg újra. A szívásuk miatt a képződő szemek károsodnak, fokozatosan fehérednek és borzossá válnak, a szemek beltartami értéke erősen romlik. Emellett kisebb jelentőségű fajokkal is számolni kell, bár a fontosabb kártevők ellen végzett lépésekkel nem igényelnek külön beavatkozást.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Okosórák és az egészség: hogyan férnek össze?

2022. január 2.|

Egyre több olyan okosóra van, amely több funkcióval rendelkezik, és az emberek gondozására és jólétére irányul. A legjobb egészségügyi okosóra nem a legdrágább, és nem is a legmodernebb dizájnnal rendelkező, hanem az, amelyik illik a

A nyelvtanulás hatásai az egészségre

2022. január 2.|

A második nyelv elsajátítása nem csak a munkavállalás vagy a külföldi utazás szempontjából hasznos, hanem a legújabb tudományos tanulmányok szerint az agyra is erőteljes hatással van.

Leengedett vagy felhúzott redőny. Melyik jobb az alváshoz?

2022. január 2.|

Ha ma megkérdezzük valakitől, hogy leengedett vagy inkább felhúzott redőnnyel szeret-e aludni, akkor biztosan egy jó kis vitát robbantunk ki. Ennél csak az a rosszabb, amikor a szobában tartózkodók között alakul ki a vita, mivel