Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

A pandémia egy új betegséget hozott magával

Világszerte több millióan vagyunk, akik minden nap maszkot viselnünk, hogy megakadályozzuk a Covid-19 terjedését, ami szükséges, és amit továbbra is helyesen kell tennünk.

Azonban a maszk hosszú ideig történő használata következményekkel jár, amint azt sokan észrevettük. Az arc alsó felén található irritációk és foltok sajnos az orvosi vagy szövetmaszk használatának mellékhatásai. Az egészségügyi szakemberek ismerik a problémát, és most már bátran beszélnek róla, hiszen tényleg mindannyian tapasztaljuk. Olyannyira, hogy egy új szót találtak ki a maszkhasználatból eredő pattanások leírására: maszkné.

Ha pattanásokra hajlamos a bőrünk, vagy már egy ideje szenvedünk a viszkető pirosodástól, akkor mi is megtapasztaljuk az új betegséget. A BBC hírei szerint a pattanások nem csak az érzékeny bőrűeket érintik, hanem azok is panaszkodnak, akiknek nem szokott bőrproblémájuk lenni.

De hogy néz ki ez az új maszk+akné? Még valamikor 2020-ban végeztek egy átfogó tanulmányt a Kínában és Olaszországban dolgozó egészségügyi szakemberek között, akik a nap 12 órájában maszkot hordtak. Ők meséltek először a maszk következményeiről, amik első ránézésre tipikus problémának tűnhetnek. A bőrön, az állon vagy az állvonal mentél elhelyezkedő foltokat nem szabad összetéveszteni a többi pattanással, mivel nem a szokásos okok állnak a hátterében.

Ne tévesszük össze a következő betegségekkel:

Szőrtüsző gyulladása: ez lényegében úgy néz ki, mint egy egyszerű piros folt. Általában a férfiaknál jelentkezik, ahol különösen a borotvák szokták okozni, azonban egyre több hölgy is panaszkodik miatta. Megfelelő higiéniával és rendszeresen cserélődő borotvával el szokott múlni a probléma.

  • Ekcéma: irritáció fájdalmas, vörös, viszkető területekkel. Néha hormonális gondok állnak a háttérben, amit nem könnyű kezelni.
  • Szeborreás dermatitis: a fokozott faggyútermelés és a bőr pH-értékének megváltozása miatt szokott jelentkezni, azonban bizonyos esetekben a maszk használata súlyosbítja a tüneteket.

A maszkok elzárnak minket az áll és az állkapocs területén, ami negatív hatást vált ki. Ez megakadályozza a bőr megfelelő légzését, ami az elváltozások súlyosbodásához vezet az erre a patológiára hajlamosabb embereknél, valamint a tökéletlenségek megjelenéséhez azoknál, akik korábban nem szenvedtek tőle.

A maszk 5 hatása a bőrre

Világszerte számos szakértő elemezte, hogy mi történik a bőrrel, ha naponta több órán át maszkkal takarják. A változások attól függnek, hogy mennyi ideig viselik a maszkot, és a következők lehetnek:

  • Fokozott nedvességtartalom
  • Fokozott faggyútermelés
  • Megnövelt pH-érték
  • Megnövekedett bőrhőmérséklet
  • Dörzsölés okozta irritációk

Ez a lista sajnos megadja a tökéletes feltételeket az új foltok megjelenéséhez. Miközben a maszkok védik az egészségünket, negatív hatással vannak a bőrünkre, amely nem kap elég levegőt, és úgy érzi, megfullad a szövet vagy az orvosi maszk alatt. Ebben a zárt és párás környezetben a bőr zsírossá válik, a mitesszerek elszaporodnak, és ha baktériumok érkeznek, foltok jelennek meg. Hogyan küzdjük le az irritációt?

Íme néhány tipp a maszkné elkerülésére

Fontos, hogy olyan maszkokat használjunk, amelyek jól illeszkednek az arcra, miközben nem szorítják vagy zárják el túlzottan. A gumiszegélyű maszkok általában jobban elzáródnak, és rontják az aknés elváltozásokat. Az is segíthet, ha rendszeresen cseréljük a maszkot.

A pattanások elsősorban a sérülékeny bőrt érintik, az érzékeny és reaktív bőrt, amely gyakran irritált. Ha nincsenek különösebb bőrproblémáink, akkor nagyobb eséllyel ússzuk meg a viszketést, azonban még mindig nem vagyunk biztonságban. Lehet, hogy azt vesszük észre, hogy a bőr zsírosabb, és több mitesszerünk vagy apró pattanásunk van, ami korábban nem volt ott. Mindez attól függ, hogy hány órát töltünk fedett arccal.

Egy kínai tanulmány szerint jelentősen megnőtt a pattanások száma azoknál az embereknél, akik több mint két hónapon keresztül naponta több mint négy órán át használtak maszkot. Az ő esetükben a faggyútermelés akár 10%-kal is növekedhet. Ilyenkor a higiénia és a gondozás megelőzheti és kezelheti ezt a problémát. Fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, változtassunk minél előbb az arctisztító rutinunkon, még mielőtt súlyosbodna a helyzet.

Hogyan lehet eltávolítani a maszk által okozott pattanásnyomokat?

Az első lépés a tisztítás. Reggel és este használjunk kíméletes, de hatékony tisztítószert: micellás vizet vagy gél állagú, a bőr pH-értékéhez hasonló pH-értékű szappant. A micellás vízzel eltávolíthatjuk a nap folyamán a maszk alatt felhalmozódott összes szennyeződést, miközben tiszteletben tartjuk a bőr funkcióját és természetes egyensúlyát. A micellás víz nemcsak az izzadtságot és a felesleges faggyút távolítja el, hanem az olajat és mindenféle szennyező anyagot is.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk