Küzdelem a penész ellen

A téli párásodás sok otthonban minden évben visszatérő probléma, különösen a hidegebb és nedvesebb területeken. A vízcseppek nem csak akkor jelentkeznek, ha a házban meghibásodások vannak, és ha senki nem ellenőrzi, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért fontos, hogy a hideg és a nedvesség ellen minden létező tanácsot kipróbáljunk, hogy megtaláljuk azt, ami tényleg segít hatékonyan fenntartani a hőt, és messzire űzni a nedvesség problémáit.

Hogyan szabályozható a páratartalom otthon?

Magyarország a hideg, esős, havas telekről híres, amihez hozzá kell adni a tavaszt és az őszt is. Ilyen környezetben élni sokszor kényelmetlenséget jelent, és a fekete foltok nemcsak a lakásokban, hanem a könnyűszerkezetes házakban is jelentkeznek, írja a variosystem.hu. Éppen ezért a páratartalmat folyamatosan szabályozni kell.

A penész nagyon szereti a sötét zugokat, és általában a rejtett helyeken kezd mutatkozni. Ilyen lehet egy sarok, a szekrény mögött vagy a plafon vonalában. Amikor észrevesszük az első jeleit, akkor már késő szokott lenni, ilyenkor a gomba spórái elfoglalták a lakásunkat, mi pedig folyamatosan belélegezzük azt.

Hogyan lehet tudni, hogy van-e nedvesség a házban?

A ház nedvessége hatással lehet mind az egészségre, mind az otthon kényelmére. Általában több jelnek köszönhetően tudjuk, hogy van-e a házban páratartalom. A melegebb hónapokban intenzívebbnek érezzük a meleget. A téli hónapok még hidegebbnek tűnnek, mintha hiába menne a fűtés. Gyakran kell különböző egészségügyi problémával számolnunk, például asztmával és egyéb légzőszervi problémával. Néhány bútor sérülhet, néhány fal foltos lehet.

Ezek a negatív hatások eléggé észrevehetőek, hiszen a villanyszámla meg szokta mutatni, ha túl sokat költünk fűtésre. Ha ez megtörténik, akkor érdemes gyanakodni. Az a legjobb megoldás, ha megmérjük a helyiség relatív páratartalmát. Az 55 és 70% közötti érték már túl sok páratartalomnak számít, de ha 30% alatt van, akkor észrevehető, hogy a szoba túl száraz. A kulcs az, hogy megtaláljuk a középutat.

Ehhez itt van néhány paraméter:

Télen 40 és 50% közötti relatív páratartalomra van szükség, az ideális hőmérséklet pedig 21-22 fok. Nyáron a relatív páratartalomnak 45 és 60% között kell lennie, 23-25 fok körüli hőmérséklet mellett.

A hideg téli hónapokban minden házban megnő a páratartalom. Becslések szerint egy épület naponta átlagosan 10-15 liter vizet termelhet. Ilyenkor a nedvesség főleg miattunk növekszik, zuhanyozunk, fürdünk, főzünk, mosunk, izzadunk vagy egyszerűen lélegzünk. A rossz szellőzés vagy a párás éghajlatú területeken való élet szintén nedvességet okoz.

Hogyan kerüljük el a nedvességet?

A párásodás ellen nagyon könnyű küzdeni. Az egyik legfontosabb tipp a ház szellőzése. Nagyon fontos a megfelelő és rendszeres szellőzés fenntartása, hogy megelőzzük a lakás nedvességtartalmát, különösen, ha párás éghajlaton élünk. A légkondicionálás segíthet abban, hogy a ház egyes helyiségeiben megtartsuk a helyes relatív páratartalmat.

A következő lépés a nedvesség helyének meghatározása. Ha a csőtöréssel vagy vízszivárgással kapcsolatos hibák nem feltűnő helyeken vannak, akkor a falakban fogjuk látni a hibát. A vizes falak sokkal hidegebb légkört eredményeznek. Ezért fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges szivárgásokkal

Sok család páramentesítő készülékeket használ. A párátlanító tökéletesen működik a hideg vagy esős területeken. Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a penész megszüntetésére. Lehetővé teszi a nedvesség felszívását és elvezetését egyszerűen és elhanyagolható áramfogyasztás mellett.

A természetes tippek kedvelői kipróbálhatják a só erejét is. A só olyan fűszer, amely segít megszüntetni a nedvességet. Ez egy nagyon gyakori házi gyógymód, ha kevés pénzt szeretnénk költeni. Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy kiló durva sót teszünk egy lapos edénybe, majd a leginkább érintett területre rakjuk.

Emellett nem szabad a ruhákat a házon belül szárítani. Fontos, hogy a mosást olyan napokon végezzük el, ahol van ideje megszáradni. Ha ez nem kivitelezhető, akkor érdemes megfontolni a szárítógép beszerzését.

A nedvesség megelőzése a házban

Sokszor hallani, hogy a legjobb védekezés a támadás, ami a penész ellen is működni szokott. Sokkal jobban járunk, ha inkább a megelőzésen dolgozunk, és nem utólag akarjuk rendbe hozni a dolgokat. Valójában kis gesztusokkal is nagy változásokat érhetünk el.

Kapcsoljuk be a páraelszívót minden alkalommal, amikor főzni készülünk. A gőzök, a kondenzáció és a szagok kint szétoszlanak, fenntartva a megfelelő páratartalmat. Figyeljünk, hogy a fűtés ne haladja meg a 20 fokot. Ne pakoljuk tele a házat növényekkel, mivel ez növeli a relatív páratartalom értékét. Az is segít, ha mindennap kiszellőztetjük az épületet. Szerencsére nem kell több órás vacogásra gondolni, a 15 perces szellőztetés bőven elég.

A téli időszakban a páratartalom elleni küzdelem nem könnyű, de nem szabad feladni. A falakon lévő nedves foltokat átfesthetjük, de ez nem oldja meg a problémát. Próbáljuk mindig megelőzni a penészt, ha pedig egyszer megjelent, akkor ne habozzunk cselekedni.

Forrás: https://www.health.ny.gov/publications/7287/7287_es.htm

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk