Medence építése házilag lépésről lépésre

A medence építése házilag is elvégezhető, írja a premiummedence.hu, bár sokan inkább szakemberhez fordulnak. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen lépésekre van szükség a kivitelezéshez, és pár tippet is adunk a tökéletes medence kiépítéséhez.

Az első és legfontosabb lépés a tervezés. Sok emberre igaz, hogy a hirtelen jött ötletekbe is gondolkodás nélkül beleugranak de ez hosszú távon nem szokott jó eredményeket hozni. Egy kertben többféle hely lehet, van árnyékos, napos, szeles, de az sem mindegy, hogy milyen messze van a háztól, vagy hogy mennyi növény van a közelében. A fák például nem jó szomszédok, mivel a gyökerük messzire nyúlik, a levelük pedig éppen a tiszta vízbe fog esni. Ráadásul nemcsak a levelekre kell gondolni, hanem a különböző bogarakra is.

Sokszor el kell egyengetni a talajt, mivel sehol sem teljesen egyenes. Nem szabad beérni azzal, hogy mi egyenesnek látjuk, bizonyosodjunk meg róla! Emellett azt szokták javasolni, hogy mindig hagyjunk elég helyet a lépcsőnek, a gépészeti aknának, és számoljunk azzal, hogy körbe tudjuk járni majd a medencét. Ha túl közel kerül a házhoz, akkor az emberek csurom vizesen fognak berohangálni, ugyanakkor a kerítés mellett élő szomszédok is zavarhatnak.

A munkálatok kezdete

Miután kijelöltük a medence méretét, jöhet az ásás. A bátrabbak kézzel is nekiugorhatnak, azonban számolni kell a befektetett idővel. Természetesen nem mindegy, hogy mekkora felületről van szó, de egy 12×4 méteres medence kiásása nem gyerekjáték. Sokkal jobban járunk, ha hívunk egy munkagépet, így pár óra alatt készen lesz a lyuk, ráadásul a megadott méretek szerint.

Fontos, hogy a kiásott földre később még szükség lehet, tehát egy darabig ne vitessük el. Sőt! Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közelünkben építkezés folyik, akkor ott is megkérdezhetjük, hogy szükségük van-e egy kis ingyen földre. Ezzel megoldottuk az elszállítás problémáját.

Amikor elkészült a tökéletes gödör, akkor jön a betonozás. Az aljzatbeton vastagsága a medence tulajdonságaitól függ. Ha polipropilén medencét akarunk telepíteni, akkor elég egy 5 centiméteres sóderágy, rajta egy 15 centiméteres aljzatbetonnal. Amennyiben az épített medencét részesítjük előnyben, úgy 15 centis sóderágy fog kelleni, plusz két sor aljzatbeton. Ennél a pontnál kell megemlíteni, hogy a betonozást mindig szakembernek kell elvégeznie. Most nem elég, ha kicsit értünk hozzá, mivel a medence jövője függ tőle.

Az aljzatbetonnak egyenesnek és simának kell lennie, de úgy, hogy a csövek már el vannak benne helyezve!

Az oldalfalak fontossága

Miután az aljzatot legalább egy hétig pihenni hagytuk, jöhetnek az oldalfalak. Itt több alapanyag közül választhatunk, egyesek a hagyományos zsalukövet szeretik, mások valamilyen modern megoldást keresnek, például Thermo-Blockot.

Az oldalfalaknál több sor építőelemre lesz szükség, amik közé a 8-as betonvas kerül. Itt meg vannak a szabályok, hogy hány sor elem után kell a betont tölteni, tehát sokkal jobban járunk, ha olyannal dolgozunk együtt, aki érti a munkáját. A polipropilén medencénél még nehezebb a dolgunk, mivel csak és kizárólag földnedves betonnal tudunk visszatölteni, és ezt folyamatosan, a vízszint növelésével kell elérni. Ha túl gyorsak vagyunk, akkor a medence beomolhat vagy hullámos lesz! Végül a kész belső falakat vakolni kell, amire a bélésfólia fog kerülni. Értelemszerűen a rossz vakolás kitüremkedésekhez vezet, tehát legyünk nagyon alaposak.

Mit bízzunk a szakemberre?

Ha eddig mindent egyedül csináltunk, akkor elérkezett a szakember felhívása. A gépészeti csövek bevezetését nem csinálhatjuk meg egyedül, és a YouTube videók sem fognak segíteni. Valójában ez a szerelés adja meg a működés alapjait, tehát ezen áll vagy bukik az egész.

Ezenkívül a fóliázást is érdemes inkább a profikra bízni, mivel nagyon alapos és precíz munkát igényel. A fóliázás hegesztéssel és ragasztással készül el, azonban ez adja meg a kinézetet. Ha nem szeretnénk ferde, dudoros falakat, akkor nem mi csináljuk. Ennél a lépésnél azonban van egy jó hírünk: már majdnem kész vagyunk!

Következő lépés a föld visszatöltése (ezért nem szállítottuk még el). Végül fel kell tölteni vízzel a medencét, és már majdnem csobbanhatunk is. A körüljáró burkolat lesz mindig az utolsó lépés, de itt már kedvünkre válogathatunk a különböző lehetőségek közül. Egyesek a szegénykövet szeretik, mások inkább a műkőre esküdnek. Arra figyeljünk, hogy esztétikailag illeszkedjen a kert és a ház stílusához.

Extra tanácsok

Ha egyszer rászánjuk magunkat, hogy saját medencét építünk, akkor érdemes pár extra tanácsot is figyelembe venni. Ilyen a medencetakaró beszerzése, ami nemcsak a víz tisztaságáról gondoskodik, hanem a gyerekeket és a háziállatokat is védi. Egyesek kerítéssel zárják el a területet, hogy a család legkisebb tagjai véletlenül se tudjanak a közelébe menni.

Végül jöhet a napozóágyak és a barbecue beszerzése, és már hívhatjuk is a vendégeket. Innentől kezdve csak a medence és a tiszta víz karbantartása marad hátra, amiről szintén nem szabad megfeledkezni.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk