Mi a teendő, ha megcsíp egy darázs és allergiás vagy rá?

Ma a lakosság 15-25 százaléka érzékeny a darazsak vagy a méhek csípésére. A méhek esetében ez a szám elérheti a 36 százalékot, miközben a súlyos reakciótól szenvedők 5-15 százalék közé kerülnek. Az esetleges halálozásokról nincsenek megbízható adatok, azonban biztosak lehetünk benne, hogy sokkal magasabb, mint elsőre hinnénk.

Az eurokartevoirtas.hu szerint a darazsak csípése az ember egész élete során megjelenik, de mégis mindig komoly orvosi problémát jelent. Ahogy mindig, itt is fontos a megelőzés, vagy legalább az, hogy megismerjük, hogy mit kell tennünk.

Méh vagy darázs?

Először nézzük meg, hogy mi a különbség a méhek és a darazsak között. A darazsak mindenevők, nagyon szeretik a húst, és nem halnak bele a csípésbe, kedvük szerint megismételhetik. A méheket nevezhetjük vegetáriánusnak, csak nektárt és virágport fogyasztanak, és csak egyszer tudnak csípni, utána nem tudják kihúzni a fullánkjukat az áldozatukból. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a méhek védett rovarnak számítanak, mivel gondoskodnak a pollengyűjtésről, ami a poros testükről is meglátszik. Ezzel szemben a darazsak teste sima és a színük is sokkal élénkebb.

Mindkettőre allergiások lehetünk?

Általában az ember csak az egyik csípésre allergiás, bár olyan tapasztalatok is vannak, ahol a személy mindkettőre az volt. A darázs és a méh méreganyaga különböző, így nagyon ritkán fogunk ugyanúgy reagálni a csípésükre. Sokan hajlamosak azt hinni magukról, hogy allergiától szenvednek, mivel a csípés után feldagad a bőrük, duzzadt lesz, és fájdalomra panaszkodnak. Ezek azonban nem tartoznak az életveszélyes tünetek közé, bármennyire bosszantóak is. Igen, a csípés után több centiméter nagyságig terjedhet a duzzanat, de ettől nem kell azonnal kórházba szaladnunk.

Melyik csípés a veszélyes?

Amennyiben a reakciók a csípéstől eltérő helyen jelennek meg, akkor szisztémás reakcióról beszélünk. Ha például a lábunkon csípett meg egy darázs, de az ajkunk vagy a szemhéjunk duzzad fel, akkor valódi allergiáról beszélünk. Ilyenkor a tünetek között jelentkezhetnek a csalánkiütésszerű pöttyök, légzési nehézség és szédüléssel való hányás. Ezek a reakciók súlyosak, a csípéstől számított néhány percen belül megjelennek, és sokszor halálosak is lehetnek.

Ha a következő valamelyikét tapasztaljuk magunkon, akkor azonnali beavatkozásra van szükség:

 • csalánkiütés a testen
 • a harapástól eltérő terület gyulladása, ami főleg a szemet vagy a szájat érinti
 • tüsszögés
 • orr viszketése
 • szem könnyezése és viszketése
 • köhögés
 • fulladás
 • mellkasi zihálás
 • szédülés
 • eszméletvesztés

Bárki, aki szisztémás reakciót tapasztal magán méh- vagy darázscsípés után, forduljon szakemberhez a megfelelő vizsgálatok elvégzése miatt. Ez vérvizsgálatból és a bőrön elvégzett próbából áll, amiből azonnal kiderül, hogy mennyire vagyunk érzékenyek rá. Azért fontos orvosi vizsgálatot kérni, mert így sokkal felkészültebbek leszünk a jövőbeni csípésekre.

Mit tegyünk a csípés után?

Amikor megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Az első lépés, hogy távolodjunk el a helytől, mivel a darazsak olyan feromont szabadítanak fel, ami a kolónia többi tagját is csípésre buzdítja. Ezután vizsgáljuk meg a csípés területét. Ha a fullánk a testünkben van, akkor a lehető leggyorsabban el kell távolítani, mivel egy ideig tovább mérgez minket. Nem szabad csipesszel nekiesni, mert így még gyorsabb a folyamat, inkább használjunk egy tompa tárgyat, a körmünket vagy egy okmányt.

Azok, akik tisztában vannak vele, hogy allergiások a csípésre egy dolgot tehetnek: azonnal felkeresni az orvost, hogy elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket. Ha útközben megjelennek a fentebb említett tünetek, akkor antihisztamint kell bevenni. Súlyosabb tüneteknél, mint a légzési nehézség, hörgőtágítót kell alkalmazni. Az öninjekciózó adrenalinok felnőtt és gyermek adagban is kaphatóak és könnyen kezelhetőek. Jól tesszük, ha mindig tartunk egyet a táskánkban. A csípés után legyünk végig résen, így ha több tünet is jelentkezik, akkor azonnal tudunk reagálni.

Így kerüljük el a méheket és darazsakat

 • Tipp: ha darázsfészket látunk hívjunk darázsirtásban jártas szakembert: a cég itt érhető el

Amikor allergiától szenvedünk, nagyon fontossá válik a megelőzés. A darazsak és a méhek általában akkor csípnek, amikor veszélyben érzik magukat és védekezni próbálnak. A legtöbb incidens május és szeptember között történik, de a következő lépések segíthetnek abban, hogy elkerüljük a bajt.

Soha ne közelítsünk darázsfészekhez. Ha véletlenül megyünk a közelükbe, akkor nagyon lassú mozdulatokkal távolodjunk. Figyelmeztessük a gyerekeket, hogy ne dobjanak köveket vagy ágakat a fészkükre.

Ha egy méh vagy egy darázs rászáll a testünkre, akkor ne próbáljuk meg megijeszteni. Sokkal jobb, ha mozdulatlanok maradunk, vagy csak nagyon lassú mozgást végzünk. A rovar magától el fog repülni. Ha valaki allergiás, akkor próbáljon olyan helyeket felkeresni, ahol ritkábban jelennek meg. A városban például ritkábban találkozni velük, mint vidéken.

Kerüljük az élénk színű ruhákat és az erős parfümöket, valamint ne menjünk virágzó rét közelébe. A darazsak szeretik a hulladékot és a szemetet, úgyhogy kerüljük a szennyezett területeket.

Legyünk óvatosak, ha kerékpáron vagy motoron közlekedünk, mindig védjük a nyakat és a végtagokat. Mindig legyen nálunk adrenalininjekció.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

A kerti medence építés lehetőségei

2021. november 19.|

A medence építés első lépése a módszer kiválasztása. Nem mindegy, hogy egy előre megvásárolt medencét fogunk elhelyezni az udvar közepén, vagy inkább süllyesztett medencét választunk, ahol építkezésre is szükség lesz.

Az úszás egészségügyi hatásai

2021. november 3.|

Amellett, hogy az úszás kifejezetten jól hat az izmokra és az ízületekre, segít abban is, hogy jobban gondoskodjunk magunkról. Az úszás egészségügyi előnyei kétségtelenül sokrétűek. Ez azért van így, mert úszás közben a test több

Kártevők a mezőgazdaságban

2021. szeptember 30.|

A mezőgazdaság rengeteg növényt takar, így a kártevők száma is folyamatosan változik. A kalászos növények termesztése mára hagyománynak számít, ezzel együtt pedig a kártevőket is megszoktuk. A gabonafélék kártevői.