Mi a teendő, ha megcsíp egy darázs és allergiás vagy rá?

Ma a lakosság 15-25 százaléka érzékeny a darazsak vagy a méhek csípésére. A méhek esetében ez a szám elérheti a 36 százalékot, miközben a súlyos reakciótól szenvedők 5-15 százalék közé kerülnek. Az esetleges halálozásokról nincsenek megbízható adatok, azonban biztosak lehetünk benne, hogy sokkal magasabb, mint elsőre hinnénk.

Az eurokartevoirtas.hu szerint a darazsak csípése az ember egész élete során megjelenik, de mégis mindig komoly orvosi problémát jelent. Ahogy mindig, itt is fontos a megelőzés, vagy legalább az, hogy megismerjük, hogy mit kell tennünk.

Méh vagy darázs?

Először nézzük meg, hogy mi a különbség a méhek és a darazsak között. A darazsak mindenevők, nagyon szeretik a húst, és nem halnak bele a csípésbe, kedvük szerint megismételhetik. A méheket nevezhetjük vegetáriánusnak, csak nektárt és virágport fogyasztanak, és csak egyszer tudnak csípni, utána nem tudják kihúzni a fullánkjukat az áldozatukból. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a méhek védett rovarnak számítanak, mivel gondoskodnak a pollengyűjtésről, ami a poros testükről is meglátszik. Ezzel szemben a darazsak teste sima és a színük is sokkal élénkebb.

Mindkettőre allergiások lehetünk?

Általában az ember csak az egyik csípésre allergiás, bár olyan tapasztalatok is vannak, ahol a személy mindkettőre az volt. A darázs és a méh méreganyaga különböző, így nagyon ritkán fogunk ugyanúgy reagálni a csípésükre. Sokan hajlamosak azt hinni magukról, hogy allergiától szenvednek, mivel a csípés után feldagad a bőrük, duzzadt lesz, és fájdalomra panaszkodnak. Ezek azonban nem tartoznak az életveszélyes tünetek közé, bármennyire bosszantóak is. Igen, a csípés után több centiméter nagyságig terjedhet a duzzanat, de ettől nem kell azonnal kórházba szaladnunk.

Melyik csípés a veszélyes?

Amennyiben a reakciók a csípéstől eltérő helyen jelennek meg, akkor szisztémás reakcióról beszélünk. Ha például a lábunkon csípett meg egy darázs, de az ajkunk vagy a szemhéjunk duzzad fel, akkor valódi allergiáról beszélünk. Ilyenkor a tünetek között jelentkezhetnek a csalánkiütésszerű pöttyök, légzési nehézség és szédüléssel való hányás. Ezek a reakciók súlyosak, a csípéstől számított néhány percen belül megjelennek, és sokszor halálosak is lehetnek.

Ha a következő valamelyikét tapasztaljuk magunkon, akkor azonnali beavatkozásra van szükség:

 • csalánkiütés a testen
 • a harapástól eltérő terület gyulladása, ami főleg a szemet vagy a szájat érinti
 • tüsszögés
 • orr viszketése
 • szem könnyezése és viszketése
 • köhögés
 • fulladás
 • mellkasi zihálás
 • szédülés
 • eszméletvesztés

Bárki, aki szisztémás reakciót tapasztal magán méh- vagy darázscsípés után, forduljon szakemberhez a megfelelő vizsgálatok elvégzése miatt. Ez vérvizsgálatból és a bőrön elvégzett próbából áll, amiből azonnal kiderül, hogy mennyire vagyunk érzékenyek rá. Azért fontos orvosi vizsgálatot kérni, mert így sokkal felkészültebbek leszünk a jövőbeni csípésekre.

Mit tegyünk a csípés után?

Amikor megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy gyorsan cselekedjünk. Az első lépés, hogy távolodjunk el a helytől, mivel a darazsak olyan feromont szabadítanak fel, ami a kolónia többi tagját is csípésre buzdítja. Ezután vizsgáljuk meg a csípés területét. Ha a fullánk a testünkben van, akkor a lehető leggyorsabban el kell távolítani, mivel egy ideig tovább mérgez minket. Nem szabad csipesszel nekiesni, mert így még gyorsabb a folyamat, inkább használjunk egy tompa tárgyat, a körmünket vagy egy okmányt.

Azok, akik tisztában vannak vele, hogy allergiások a csípésre egy dolgot tehetnek: azonnal felkeresni az orvost, hogy elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket. Ha útközben megjelennek a fentebb említett tünetek, akkor antihisztamint kell bevenni. Súlyosabb tüneteknél, mint a légzési nehézség, hörgőtágítót kell alkalmazni. Az öninjekciózó adrenalinok felnőtt és gyermek adagban is kaphatóak és könnyen kezelhetőek. Jól tesszük, ha mindig tartunk egyet a táskánkban. A csípés után legyünk végig résen, így ha több tünet is jelentkezik, akkor azonnal tudunk reagálni.

Így kerüljük el a méheket és darazsakat

 • Tipp: ha darázsfészket látunk hívjunk darázsirtásban jártas szakembert: a cég itt érhető el

Amikor allergiától szenvedünk, nagyon fontossá válik a megelőzés. A darazsak és a méhek általában akkor csípnek, amikor veszélyben érzik magukat és védekezni próbálnak. A legtöbb incidens május és szeptember között történik, de a következő lépések segíthetnek abban, hogy elkerüljük a bajt.

Soha ne közelítsünk darázsfészekhez. Ha véletlenül megyünk a közelükbe, akkor nagyon lassú mozdulatokkal távolodjunk. Figyelmeztessük a gyerekeket, hogy ne dobjanak köveket vagy ágakat a fészkükre.

Ha egy méh vagy egy darázs rászáll a testünkre, akkor ne próbáljuk meg megijeszteni. Sokkal jobb, ha mozdulatlanok maradunk, vagy csak nagyon lassú mozgást végzünk. A rovar magától el fog repülni. Ha valaki allergiás, akkor próbáljon olyan helyeket felkeresni, ahol ritkábban jelennek meg. A városban például ritkábban találkozni velük, mint vidéken.

Kerüljük az élénk színű ruhákat és az erős parfümöket, valamint ne menjünk virágzó rét közelébe. A darazsak szeretik a hulladékot és a szemetet, úgyhogy kerüljük a szennyezett területeket.

Legyünk óvatosak, ha kerékpáron vagy motoron közlekedünk, mindig védjük a nyakat és a végtagokat. Mindig legyen nálunk adrenalininjekció.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Mi a teendő, ha megcsíp egy darázs és allergiás vagy rá?

2021. augusztus 17.|

Ma a lakosság 15-25 százaléka érzékeny a darazsak vagy a méhek csípésére. A méhek esetében ez a szám elérheti a 36 százalékot, miközben a súlyos reakciótól szenvedők 5-15 százalék közé kerülnek. Az esetleges halálozásokról nincsenek

A purhab egészségre gyakorolt hatásai

2021. július 12.|

A purhab egy kémiai reakció eredménye, azonban nincs negatív hatással az egészségre. Miután az összetevőinek a reakciója megtörtént, az eredmény egy teljesen semleges és ártalmatlan hab, ami sem emberben, sem állatban nem okoz kárt.