Miért fontos figyelni a vizek nitrát tartalmára? Mi az a kékkór?

Nem kizárólag akkor fontos, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, amikor nyári meleg van. A szervezetnek szüksége van napi 2-3 liter vízre az év minden napján, függetlenül az időjárástól, hogy megőrizhessük a megfelelő egészségei állapotunkat. Persze lehet mást is fogyasztani, mint vizet, de az az egyik legjobb szomjoltó.

A palackos vizek térhódítása indokolttá teszi a kérdést, hogy a csapvíz vagy a palackozott víz az egészségesebb. Természetesen vannak, akik egyből rávágják, hogy a csapvíz, de a válasz koránt sem ennyire egyszerű és egyértelmű.

Bár a vízminőségre komoly szabályozás vonatkozik, hogy mi számít ivóvíznek, a csapból kifolyó víz nem mindig felel meg ezeknek a kritériumoknak. Az ivóvíz természetesen számos olyan nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, amelyre az emberi szervezetnek szüksége van, mint a fluor, a jód, vagy az ásványi sók.

De akadnak olyan anyagok és elemek is, melyek nagyobb mennyiségben már ártalmasak lehetnek az egészségünkre, mint a nitrát, szulfid, az ammónium, az arzén, a nehézfémek, a növényvédő szerek vagy a gyógyszermaradékok.

Milyen betegségeket okozhat a magas nitrát tartalom?

A vízszennyező anyagok közül az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró elem a nitrát. Leginkább csecsemőkorban veszélyes, ugyanis methaemoglobinaemiát, más néven a kékkórt okozhatja. A nitrát az ivóvízzel, illetve a „rossz” földben nevelt zöldségek fogyasztásával juthat a várandós anyukák, és így a csecsemők szervezetébe.

A csecsemők szervezetébe jutó nitrát ugyanis nitritté alakul, elsősorban a gyomrában és patkóbelében, innen pedig felszívódik a véráramba. A vérbe jutva gátolja a vér oxigénszállítását, mert a haemoglobint methaemoglobinná alakítja át.

A kevés oxigén pedig elkéküléshez, oxigén hiányhoz, végül pedig fulladáshoz vezethet. Felnőtteknél ritkábban alakul ki, hiszen a felnőtt szervezetbe a methemoglobin – reduktáz enzim már jelen van, így nem is okoz akkora problémát, mint egy csecsemő esetében, akinél ez az enzim még nem alakult ki. Érdemes tehát odafigyelni, hogy milyen vizet fogyasztunk, mert akár komoly betegségek forrása is lehet a rossz minőségű csapvíz. De mi is a helyzet Magyarországon a csapvíz tekintetében?

Csapvizet vagy palackos vizet igyunk inkább? 

A csapvízre számos szabályozás vonatkozik, melyet a magyar vízszolgáltatók be is tartanak. Az ország legnagyobb részén kiváló a csapvíz minősége. Több teszt is történt az elmúlt években, melyek kifejezetten arra irányultak, hogy a víz minősége milyen, mennyire magas a szennyező anyagok, köztük a nitrát mennyisége.

A legtöbb esetben azonban a víz megfelelt az elvárásoknak, és minden szennyezőanyag az egészségügyi határértéken belül volt. Ahol nem, ott természetesen a tesztet követően kivizsgálták és orvosolták a problémát.

Ennek értelmében a szomjunk oltására tökéletesen megfelelhet a csapvíz is egy meleg nyári nap. Természetesen dönthetünk a palackos víz mellett is, amelynek előnye, hogy az összetétele pontosan fel van tüntetve a csomagoláson, így nyomon tudjuk követni a vízzel bevitt ásványi anyagok és nyomelemek mennyiségét.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

A purhab egészségre gyakorolt hatásai

2021. július 12.|

A purhab egy kémiai reakció eredménye, azonban nincs negatív hatással az egészségre. Miután az összetevőinek a reakciója megtörtént, az eredmény egy teljesen semleges és ártalmatlan hab, ami sem emberben, sem állatban nem okoz kárt.

Tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére

2016. június 25.|

A napsugárzás nélkülözhetetlen az élethez, ám ha túl sok van belőle.. A Napból érkező sugarak kis része esik a látható fény tartományába, azonban a napozás során nem ettől kell tartani. A látható fényen túli, magas

Védőoltások Magyarországon

2014. június 25.|

A védőoltások története több mint 200 éves múltra vezethető vissza. Ez a történelmi múlt bebizonyította, hogy a fertőző betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltások alkalmazása. Azon túl, hogy az oltott személy elkerülhet egy súlyos betegséget,