Milyen egészségügyi védelemre figyeljünk esztergálás közben?

Ma a legelterjedtebb gépészeti megmunkáló módszer a forgácsolás vagy az esztergálás. Ilyenkor a munkadarabot egy előírt alakra kell elkészíteni, méretre formálni és általában sorozatot gyártani. A gépi esztergálás során a kezelő és a gép folyamatos kapcsolatban vannak, ami azt jelenti, hogy a munkahelyeken rengeteg szabályt kell betartani a biztonság érdekében.

Veszélyforrások esztergálás közben

Esztergálás közben a veszélyforrások száma igen magas. A teljesség igénye nélkül meg kell említeni a szabadon forgó mozgó alkatrészeket, az elmozduló, elguruló vagy leeső tárgyakat, a folyton mozgó gépeket, ugyanakkor a súrlódás miatt fellépő tűzveszélyt. Rengeteg éles, forró felület található, miközben a kiálló részekben is el lehet akadni.

A villamoshálózatok, elektromos berendezések, a nem megfelelő világítás, a gépek rezgése a fizikai tényezők közé tartozik, amit szintén figyelembe kell venni. Ehhez adódnak hozzá a különböző emberi tényezők, mint például a helytelen testtartás, a mikroorganizmusok és a személyes problémák is.

A szabályok betartásának fontossága

A gép kezelője nagy felelősséget hordoz. Mindig a munkavédelmi oktatásnak megfelelően kell elvégeznie a munkáját, és nagyon fontos, hogy betartsa a szabályokat. Sok baleset abból adódik, hogy valaki évtizedek óta ugyanazt a munkát végzi, és nem veszi figyelembe a lehetséges veszélyeket. Mások figyelmetlenek, ami nemcsak a saját egészségüket, hanem a munkatársak életét is veszélyezteti, éppen ezért nem szabad a megszokás hibájába esni.

Esztergálásnál nagy méretű gépek között zajlik a munka, így alapkövetelmény, hogy a munkaterület rendben és tisztán legyen tartva. A rendetlenség és a zűrzavar előbb vagy utóbb leállást fog jelenteni, úgyhogy azonnal meg kell szüntetni. A dolgozónak munkavégzésre alkalmas állapotban kell megjelennie, ami nemcsak azt jelenti, hogy nem fogyasztott alkoholt, hanem, hogy kipihent és tud koncentrálni. Sokan félnek jelezni, ha megbetegedtek vagy más probléma miatt nem tudják ellátni a feladataikat, azonban ilyenkor szoktak bekövetkezni a problémák.

A védőeszközök használata

Forrás: cmshop.hu

Érdemes megemlíteni az egyéni védőeszközöket is, amik azt a célt szolgálják, hogy az ember testi épségét megóvják. Az egyéni védőeszköz több elemből szokott állni, és általában a munkáltató biztosítja. Ide tartoznak a szemüvegek, kesztyűk, sisakok vagy maszkok, ezeknek a használata minden esetben kötelező. A karkötők, gyűrűk és egyéb ékszerek viselése veszélyes, úgyhogy azt a munka megkezdése előtt el kell távolítani. Amennyiben a védőfelszerelés valamelyik része elszakad vagy más módon károsodik, gondoskodni kell az azonnali cseréjéről.

A gépeken és az alapanyagokon a gyártók mindig feltüntetik, ha valamilyen veszélyt jelentenek az emberekre. Az írott figyelmeztetés piktogramok formájában olvasható, így a munkavállalónak ismernie kell a jelentésüket. Nagyon fontos, hogy az írott figyelmeztetések az ország nyelvén íródjanak, hogy a kezelőszemélyek mindig megértsék. Ez nemcsak a használati útmutatókra vonatkozik, hanem a csomagolásra is. Végül, a munkáltatónak gondoskodnia kell megfelelő betanítási időről.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk