Ritkán feltett kérdések: egészséges az infraszauna?

Az infraszaunák az utóbbi években lettek divatosak, mint a legújabb méregtelenítési trend, ami nagyrészt a hírességek támogatása miatt is sikerült. Ezt a technológiát azonban még nem ismeri sok felhasználó, akik inkább a hagyományos szaunákhoz vannak szokva, amelyek fával vagy elektromossággal fűtik a környezetet.

Az infraszaunák különlegessége, hogy nem a levegőt, hanem közvetlenül a testet melegítik, olyan infralámpák segítségével, amelyek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki a bőrre. Ez a technológia, első hallásra gyanút kelthet, mert furcsának vagy veszélyesnek tűnik, pedig valójában már régóta használják az inkubátorokban.

Veszélyesek az infrasugarak?

Az infravörös sugarak hője mélyebben hatol be a testbe, mint a környezeti hő – becslések szerint 3,8 cm mélységet is elér. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy alacsonyabb környezeti hőmérsékleten többet és hosszabb ideig izzadjanak, mint a hagyományos szaunákban. A hő sokkal könnyebben eléri az izmokat és a belső szerveket, viszont nem érezzük annyira intenzíven, mint a hagyományos szaunában.

Sokan viccesen szteroidos szaunának nevezik, mivel az emberek kevesebb idő alatt többet izzadnak, és több vizet veszítenek, mint más típusok esetében.

Mit csinál és mit nem csinál az infraszauna?

Általánosságban elmondható, hogy a szaunázás jó módja a kikapcsolódásnak és a méreganyagok eltávolításának. Emellett egyes tanulmányok szerint a használata egészségügyi előnyökkel járhat.

2015-ben egy finnországi kutatás szerint azok a férfiak, akik hetente kétszer vagy háromszor szaunáztak, kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akik csak hetente egyszer. Vagyis minél többet szaunáztak, annál kisebb volt a szívroham vagy stroke okozta halálozás kockázata. Ami az infraszaunákat illeti, a gyártók és forgalmazók további egészségügyi előnyökre hivatkozva népszerűsítik őket, bár ezt nem mindig szabad elhinni. Az infraszaunákat az orvosok és a terapeuták többek között az izomösszehúzódások és az ízületi fájdalmak enyhítésére ajánlják.

Hőterápia vagy termoterápia

A hőterápia olyan terápiás eszköz, amely a fájdalom enyhítése érdekében hőt alkalmaz. A hő különböző módszerekkel vethető be, az infravörös hőterápia az egyik legszélesebb körben alkalmazott módszer a nagyfokú hatékonysága miatt. Az infravörös szaunakabinok fából készülnek, és a falak mentén eloszló, hőt kibocsátó kerámia- vagy szénszálas panelekkel (vagy a kettő kombinációjával) vannak ellátva. Ez az elosztás lehetővé teszi, hogy a hő homogén módon érje el az egész testet.

Az izomfeszültség lazítása

Az infraszaunák lehetővé teszik, hogy a hő szétterjedjen a testben és mélyen behatoljon a bőrbe, kitágítva az ereket, növelve a véráramlást és elősegítve a szövetek oxigénellátását. Ennek eredményeképpen az izmok ellazulnak, javul a rugalmasságuk, és enyhülnek az esetleges izomgörcsök- és összehúzódások. Kimutatták azt is, hogy enyhíti az ízületi gyulladás vagy a csont- és ínbetegségek okozta fájdalmakat.

A toxinok eltávolítása

A toxinok ellen egyik szervezet sem menekül meg, vagy megesszük, vagy belélegezzük. Ahhoz, hogy kiiktassuk őket a szervezetünkből, ajánlatos naponta legalább 2 liter vizet inni, és gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet követni. Testünk a méreganyagok egy részét az izzadással távolítja el. Ha ezek megmaradnának, károsak lehetnek a szervezetünkre.

A sport a leggyakoribb módja annak, hogy testünket izzadással méregtelenítsük. A mozgásukban korlátozott és sportolni nem tudó emberek gyakran használják az infraszaunában végzett hőterápiát, hogy a fizikai edzéssel egyenértékű szív- és érrendszeri fittséget érjenek el. Az infraszaunázás megkönnyíti a verejtékmirigyek számára, hogy a bőrön keresztül eltávolítsák ezeket a mérgező anyagokat.

Csak arra figyeljünk, hogy a szaunázás után muszáj pótolni az elvesztett ásványi anyagokat.

Javítja a bőr egészségét

Az infraszaunázás után a bőr megjelenése is javul. Ez részben az elhalt hámsejtek eltávolításának és a toxinok távozásának köszönhető. Másrészt a hő felgyorsítja a véráramlást, és a keringési rendszerből tápanyagokat vonz a bőrbe. Ennek eredményeképpen a bőr tónusa és rugalmassága javul. Számos szépségszalon és edzőterem használ infraszaunát a kezelések során.

Növeli az anyagcserét, kalóriát éget

Miközben csendben élvezzük az infraszaunázást, a test keményen dolgozik, izzadságot termel (hogy lehűtse magát), és a pulzusszám is megemelkedik. Ez a megnövekedett anyagcsere segít a kalóriaégetésben. A rendszeres szaunázás, amellett, hogy segít a kalóriaégetésben, segíthet megelőzni a koszorúér-betegséget. Pont, mintha futni járnánk.

Javítja az immunrendszert

A testhőmérséklet emelésével “mesterséges lázat” idézünk elő. A láz a szervezet természetes mechanizmusa az immunválasz erősítésére és felgyorsítására, akárcsak fertőzés esetén. Ha figyelembe vesszük a méreganyagok izzadással történő kiürítését is, immunrendszerünk erősebbé és ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Összességében elmondhatjuk, hogy az infraszauna használatától az általános egészségi állapotunk javulni fog.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk