Vesekő ellen és megelőzésre: alacsony oxalát tartalmú étrend útmutató

Mi az oxalátszegény diéta célja?

Az oxalátszegény diéta a vesekő megelőzésében hatásos. Egy átlagos étrend nagyjából 200-300 mg oxalátot tartalmaz, és annak érdekében, hogy a vesekő ne jelenjen meg, ezt az értéket szükséges levinni napi 100 mg-ra.

A legtökéletesebb érték 50 mg/nap oxalát bevitel lenne. Ez igencsak sok odafigyelést igényel, azonban nem kivitelezhetetlen. Szükséges számon tartanunk az elfogyasztott ételek oxalát tartalmát és ennek megfelelően betartani a napi 100 mg-ot. A legjobb megoldás, ha mindenki saját maga állítja össze az étrendet. Ez a cikk olyan információkat és tippeket mutat be, melyek segítenek betartani az oxalátszegény diétát.

Magas oxalát tartalmú ételek

(Mobilon érdemes fekvő módban nézni a diagramot)

A kalcium fontossága

A kalcium nem csak a csontok egészségéért felelős, hanem az oxalát felszívódásának csökkentése érdekében is nagy szerepet játszik. Ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot fogyasszunk. Az alacsony kalcium tartalmú étrendek megemelhetik a vizelet oxalátszintjét. Emiatt a cél az, hogy csökkentsük az oxalát tartalmat a testben. Ehhez nem kell mást tenni, mint megfelelő mennyiségű kalciumot kell fogyasztani.

Kerülendő ételek (extra magas oxalát)

Alacsony oxalát tartalmú étrend betartása

Annak érdekében, hogy hatékonyan betartsuk az alacsony oxalát tartalmú étrendet, először is szükséges tisztában lenni azzal, hogy mely ételekben és italokban van sok ebből az anyagból. Ha ezzel a fontos információval nem rendelkezünk, akkor igencsak nehéz bevásárolni és ennek megfelelően főzni. Íme egy összefoglaló étkezésenként arról, hogy mire érdemes figyelni.

Reggeli

Sokan vannak, akik előszeretettel választják a müzlit vagy gabonapelyhet reggelire, ez nem is meglepő, hiszen mindkettő gyorsan elkészíthető, finom és laktató. Érdemes megnéznünk, hogy az adott termék mennyi oxalátot tartalmaz, ha ez a szám magas, akkor javasolt egy másik dobozt választani a boltban.

A müzlit több módon el lehet fogyasztani, például tejjel vagy joghurttal is nagyon finom. Alternatívaként választhatjuk a túrót vagy a joghurtot, gyümölcsökkel megszórva. Az egyetlen gyümölcs, ami nem javasolt, az a málna. Az eper, banán, őszibarack vagy áfonya tökéletes választás, ezeket reggel éppen annyira könnyű előkészíteni, mint a müzlit.

A tojás feldolgozása valóban több időt igényel a reggelihez, azonban nem tartalmaz oxalátot, így tökéletes választás. A főtt tojás például ízletes és laktató is. Ez az étel ráadásul elkészíthető este is, és a hűtőbe betéve reggel már csak meg kell szabadítani a héjától.

Mi a helyzet a reggeli italokkal? A kávé gond nélkül fogyasztható, de ha inkább a gyümölcsleveket preferáljuk, akkor a narancs, alma, ananász vagy vérnarancs bármelyike választható. Teák esetében a zöld tea javasolt a fekete helyett. Arra azonban figyeljünk, hogy ne áztassuk a filtert több, mint 1 percen keresztül. Ha szeretnénk, bátran adhatunk hozzá tejet is.

Ebéd

Ebédnél sokan előszeretettel választják a szendvicseket vagy a salátákat. Az gyakori tévhit, hogy a salátákról teljesen le kell mondani az oxalátszegény diétánál, a zöld levelű zöldségek ugyanis nem szerepelnek a tiltólistán, a spenótot viszont érdemes kerülni. A rukkola, a jégsaláta, a római saláta, a kelkáposzta mind tökéletes alapot nyújtanak egy finom salátához, így nem kell őket száműzni. A karfiol, a kukorica, az uborka, a gomba, a hagyma, a borsó, a sütőtök, a cukkini vagy a paradicsom szintén felhasználhatóak ebédre.

Ha szendvicsrajongók vagyunk, akkor sincs okunk a szomorúságra! A kiválasztott kenyértől függ, hogy éppen mennyi az oxalát tartalma. A jó hír az, hogy nem gond, ha a szendvics tartalmaz oxalátot, csupán csak annyi a tennivaló, hogy számon kell tartanunk ezt az értéket. Átlagosan napi 50-100 mg oxalát megengedett, 2 szelet kenyér pedig átlagosan 12-16 mg-ot tartalmaz belőle. A sajt és a felvágott használata sem tiltott, tehát nem kell aggódnunk, a finom és változatos étkezés továbbra is megmarad az étrendben.

Vacsora

Ha a tészta és krumpli imádók közé tartozunk, akkor ügyelnünk kell ezek felhasználására. Csak úgy, mint a szendvicseknél, ezeket az ételeket sem kell 100%-osan elkerülni, azonban szükséges kordában tartanunk a fogyasztásukat. A helyettesítésükre tökéletes például a rizs, illetve más zöldségek felhasználása.

Jó ötlet a karfiol igénybe vétele köretként, hiszen ebből a krumplipüréhez hasonló állagot lehet elérni. Rengeteg recept található az interneten, érdemes egyet kiválasztanunk és kipróbálnunk. Azonban mindig szem előtt kell tartanunk a többi hozzávalót, nehogy rontsunk az oxalát tartalmon!

A quinoa szintén egyre ismertebb a köretek között. Erről az ételről jelenleg nem áll rendelkezésre megbízható adat az oxalát tartalomról, ezért érdemes kevesebbet fogyasztanunk belőle.

Ne feledkezzünk meg a húsokról sem, hiszen egy hosszú nap után például egy finoman elkészített csirkemell sok örömöt tud okozni! Szerencsére nincsen semmilyen megszorítás a marhahús, csirke vagy hal fogyasztása esetén.

Néhány élelmiszer oxalát tartalma

Fontos! Egészséges emberek számára 200-300 mg, vesekő kockázatnak kitett egyéneknek 100 mg az ajánlott mennyiség

Ételek oxalát tartalma – Forrás: elopont.hu

Zöldségek és gyümölcsök

Friss gyümölcsök

A gyümölcsöket nem kell teljesen elfelejtenünk, elég csak kiválasztanunk a megfelelő fajtát. A málna oxalát tartalma nagyon magas, így annak fogyasztását javasolt csökkenteni, amennyire csak lehet. A narancs, a datolya, a vérnarancs vagy a kivi is magas oxalát tartalommal rendelkeznek, ezért mindig utána kell járnunk a pontos adatoknak. Például csupán egyetlen darab datolya 24 mg oxalátot jelent!

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök esetében a víz elvonásra kerül, viszont az oxalát tartalom megmarad, így egy adaghoz képest az oxalát mennyiség még magasabb. A füge, ananász és szilva előkelő helyet foglalnak el a tiltólistán, ezért érdemes inkább kerülnünk őket és helyettük almát, barackot vagy áfonyát választani.

Zöldségek

A zöldségeknél a spenót és a rebarbara viszik a pálmát, elképesztően magas az oxalát tartalmuk. Azt is fejben kell tartanunk, hogy a paradicsomszósz, a fehérrépa, az okra, a jamgyökér és a babfajták szintén sokat tartalmaznak ebből az anyagból. Ezeknél még a kalcium fogyasztása sem segít, hiszen annyira sok van bennük az oxalát.

Az ebédnél már felsorolt zöldségeket itt is meg lehet ismételni, hiszen a rukkola, a jégsaláta, a római saláta, a kelkáposzta, az uborka, a gomba, a hagyma, a borsó, a sütőtök, a cukkini vagy a paradicsom mind kiváló ízű és bátran fogyasztható. A segítségükkel könnyedén változatossá és finommá tehetjük az étkezéseket.

Burgonya

Bár a zöldségek közé tartozik, azonban mégis érdemes külön kiemelni, mivel Magyarországon az emberek előszeretettel fogyasztják. Ha mi is nagy rajongói vagyunk, akkor komoly megszorításokkal kell szembesülnünk.

A burgonya minden formában nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz. Emiatt sajnos le kell mondanunk a hasábburgonyáról, ráadásul még a tejföl vagy joghurt sem segít, mivel a kalcium tartalmuk túl alacsony hozzá. Alternatívaként a fentebb felsorolt zöldségekkel lehet megtömi a gyomrunkat, ha már mindenképpen egy kiadós falatozásra vágyunk.

Tejtermékek

Végre egy jó hír, a tejtermékekben nincsen oxalát! Ráadásul az egyik legjobb és leggazdagabb kalcium forrásnak számítanak! Néhányuk kalóriadús lehet, ezt mindenképpen érdemes figyelembe vennünk, de ezen kívül nyugodtan lehet enni őket. A kalcium nagy szerepet játszik az oxalát felszívódásának csökkentésében, így több ürül ki ebből az anyagból a szervezetből. Ezen felül a kalcium hozzájárul a csontok erősödéséhez is, ami egy plusz előny.

Gabonafélék

Néhány gabonaféle túl gazdag az oxalátban. Ha alapanyagként használjuk a fehér lisztet vagy a barna rizs lisztet, akkor az elkészült étel is nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz majd. Tehát figyelnünk kell, hogy főzés, sütés esetén milyen alapanyagokat készítünk össze.

Kenyér

Nagy mennyiségű kenyér fogyasztása nem ajánlott, viszont 2 szelet még teljesen beilleszthető a diétába. A szelet mérete számít! Ha egy hatalmas karéjról van szó, akkor az oxalát tartalom is magasabb. Egy átlagos szelet kenyér 5-8 mg-ot tartalmaz az oxalátból.

Tészta

A spagetti szintén mindenki kedvence, és egy bögrényi főtt tészta nagyjából 11 mg oxalátot tartalmaz. Viszont a legtöbb ember nem csak egy bögrényit fogyaszt belőle, ezért óvatosan kell bánnunk ennek a tésztafélének a felhasználásával is. Sajnos az oxalátszegény diéta nem kedvez a nagy tésztavacsoráknak, így valamilyen másféle gasztronómiai élvezetet kell választanunk helyettük.

Hajdina, bulgur, köles

Nem sokan kedvelik ezeket a köreteket, és ez esetben ez nem jó hírnek számít, mivel mindegyiküknek magas az oxalát tartalma. Ha mégis kedveljük őket, akkor komolyan oda kell figyelnünk az adagokra, mivel 1 bögre főtt hajdina akár 133 mg oxalátot is tartalmazhat. Csupán ezzel át is lépnénk a napi 100 mg határértéket!

Húsok: marha, disznó, csirke..

Ha húsevők vagyunk, akkor biztosan örömmel fogadjuk azt az információt, hogy az oxalát csak a növényi eredetű élelmiszerekben található. Tehát a húsok, halak, tengeri herkentyűk fogyasztása teljesen engedélyezett a diétában, mindenféle korlátozás nélkül.

A vegetáriánus és vegán emberek számára készített húspótló termékek, például a tofu és a vega burgerek mind magas oxaláttal rendelkeznek. Ha mi nem ezt az életstílust valljuk, akkor viszont az oxalát szempontjából semmi akadálya a kiváló húsételek elkészítésének.

Egyéb ételek és élelmiszerek

Magvak

A magvak is rizikófaktornak számítanak az oxalátszegény diéta során. Ennek főleg az az oka, hogy a legtöbb ember nem csak néhány szemet eszik belőlük, az oxalát tartalmuk viszont magas. Például, 1 bögre tökmag 17 mg-ot tartalmaz.

Emellett, a chips-ek a legtöbbször burgonyából készülnek, melyről már fentebb említésre került, hogy kerülni kell a túlzott fogyasztását. A lenmag viszont nem tartalmaz oxalátot, ezért joghurttal összekeverve például teljesen tökéletes csemege. Kicsit odafigyelve meg lehet találnunk azokat a helyettesítőket, melyekkel kicsit nassolni is tudunk, miközben az oxalátszegény diétánk nem sérül.

Csokoládé

A legtöbben azt gondolják, hogy a csokoládét teljesen ki kell húzni a fogyasztható termékek listájáról. Ez nem igaz, hiszen nem kell neki teljesen búcsút mondanunk, csak arra kell figyelnünk, hogy mivel fogyasztjuk. Ha például belekeverjük tejtermékekbe, akkor máris csökkentjük az oxalát felszívódását.

Nem gond, ha megkívánjuk az édességeket, csak figyeljünk a mennyiségre! Ez mondjuk az oxalátszegény diétától függetlenül is egy jó tanács, hiszen számos okból nem ajánlott éjjel-nappal édességet fogyasztani. Azt is fejben kell tartani, hogy az édesség fogyasztása elősegítheti a kalcium kiválását a vizeletből, ezért köveket okozhat.

Sós sütemények

Időnként megesik, hogy az ember vágyik egy kis sós ropogtatni valóra. Azt már fentebb megismerhettük, hogy a burgonya alapú chipsek nem számítanak jó választásnak.

A pattogatott kukorica, a kukorica chips vagy perec azonban jó alternatíva lehet, ezek ugyanis mind alacsonyabb mennyiségű oxalátot tartalmaznak. Ha átállunk a használatukra, akkor nem kell nassolni való nélkül kibírnunk a filmezést.

Italok

Növényi italok

Ha elsőre azt gondolnánk, hogy az italok nem tartalmaznak oxalátot, akkor tévedünk. Sajnos a válasz az, hogy néhány ital nagyon is magas oxalát tartalommal rendelkezik. Egy egyszerű sárgarépalé 27 mg-ot tartalmaz. A limonádé és a teák egy kicsit jobb arányokkal rendelkeznek, azonban még így is magas oxalát tartalmúnak számítanak.

Van néhány olyan növényi alapú tej, amelyekről jelenleg nem tudni, mennyit tartalmaznak ebből az anyagból, ezért óvatosan kell fogyasztani őket. A mandulatej azonban biztos magas oxalát tartalommal rendelkezik, mivel a mandulára is igaz ez a tény.

A teák esetében minél tovább áztatjuk a filtert, annál magasabb lesz az oxalát tartalmuk, hiszen a pihentetésük során egyre több oldódik ki a tealevelekből. A kávé viszont oxalát mentes! A reggeli beindításához így nyugodtan felhasználhatjuk, ráadásul segít elkerülni a kövek kialakulását a szervezetben.

Tejalapú italok

Ahogy az már fentebb olvasható volt, a tejtermékek biztonságosnak számítanak az oxalátszegény diétában. A csokis tejnél azonban érdemes figyelni, mivel 7 mg oxalát van minden bögrében. De még ez a szám sem olyan magas ahhoz képest, amennyire finom ez az ital.

Alkohol

Ha egy hosszú nap után meginnánk egy pohár bort vagy sört, akkor az oxalát szempontjából ezt nyugodtan megtehetjük. Egy doboz sör például 4 mg oxalátot tartalmaz, így nyugodtan megengedhetjük magunknak ezt a kicsi luxust.

Víz

A víz nem hiába olyan hasznos az élettani folyamatokban, ezúttal sem zavar be a diétánkba! Nem tartalmaz kalóriát, cukrot és oxalátot sem. Bátran lehet fogyasztani, sőt javasolt minél többet bevinni a szervezetbe, hogy a vízháztartásunk egészsége fennmaradjon.

Aggodalomra okot adó ételek

Melyek azok az ételek, amelyek a legmagasabb oxalát mennyiséggel rendelkeznek? A diétában azok az élelmiszerek is fogyaszthatóak, amelyek esetleg magasabb mennyiséggel rendelkeznek ebből az anyagból, azonban mindig figyelni kell a bevitt mennyiségre és a gyakoriságra.

Az oxalátszegény diéta alapján napi 100 mg fogyasztása megengedett, ha szorosan követjük, mennyit vittünk be a nap folyamán, akkor nem kell lemondani a kedvenc ételekről sem.

Az aggodalomra okot adó ételek közül a fentiekben sokat már megismerhettünk, de érdemes őket egy helyen is összefoglalni. Az egyik legveszélyesebb ebből a szempontból a búza, mely 98 mg oxalátot tartalmaz. Ha búzát tartalmazó ételt fogyasztunk, azon a napon a többi étkezést úgy kell kiviteleznünk, hogy ne tartalmazzanak oxalátot. A búzát követi a kukoricadara, a héjában sült krumpli, a szójaliszt és a főtt bulgur.

A cikk telején található ábrán még nagyon sok más élelmiszer is szerepel, többek között helyet kapott rajta a tengerészbab, a cékla, a kakaópor, a forró csokoládé, a barnarizsliszt, a kukoricadara, a főtt köles, az okra, a mazsolás korpapehely, a hasábburgonya, a kesudió, a málna, a szójabab, az, a miso leves is.

Kicsit játszhatunk is az alapanyagokkal, például nem kell teljesen lemondani a forró csokiról, csak készítsük el tejjel, hiszen a tejben található kalcium csökkenti az oxalát felszívódását a szervezetben.

Kerülendő ételek

Muszáj megismernünk azokat az ételeket is, amelyek veszélyesen magas oxalát tartalommal rendelkeznek. Ezeket azért kell elkerülnünk, mert már egy adag belőlük is túllépheti a napi 100 mg-os mennyiséget.

A cikk elejei ábra hétféle élelmiszert mutat be, egyikük a spenót, duplán szerepel. Míg a nyers spenót is nagyon magas oxalát tartalommal rendelkezik, addig a főtt változata esetében még magasabb ez az érték, 755 mg / adag.

A kerülendő ételek között helyet kapott még a rebarbara, a rizskorpa, a hajdinadara, a mandula és a miso leves is. A listán hátul szereplő tételek közül esetleg egy kisebb mennyiség fogyasztható, például néhány szem mandula, de ezt minden esetben mi tudjuk mérlegelni az aznap megevett többi étel ismeretében.

Ennek a cikknek az ismeretében felelősebben dönthetünk a saját oxalátszegény diétánkról. Ha biztosak voltunk abban, hogy többet nem ehetünk nekünk tetsző zöldségeket vagy gyümölcsöket, amikor elhagytuk az orvosi rendelőt, akkor most már láthatjuk, hogy ennél árnyaltabb a kép. Az biztos, hogy nehezebbé válik az étrendünk összeállítása, de felelősen megközelítve a dolgot, csak kissé másképp kell étkeznünk, mint korábban.

Alig van olyan élelmiszer, melyet egyáltalán nem szabad fogyasztani a diéta során, még a figyelmet igénylő összetevőknél is tudunk trükközni a mennyiségekkel. Érdemes kikérni orvos és táplálkozási szakértő tanácsát is az étrend összeállításához, hogy ne csak az interneten megismerteket tartsuk be egy ilyen felelős döntés során.

Figyelem! Az alábbi cikk az interneten található, valószínűsíthetően hiteles forrásokból összeszedett tartalomból áll, melyekért az oldal tulajdonosa nem vállal felelősséget. Amennyiben kérdése, problémája van, vagy életmód változtatásra készül, keressen fel egy szakembert, vagy egy orvost, vagy döntsön saját felelősségére. Felhasználás: az oldalon található valamennyi információ (kép, szöveg) újra felhasználása másik weboldalon kizárólag erre a cikkre történő teljes értékű (follow) hivatkozással lehetséges.

Megosztás

Mást is olvasnál? Nézz körül írásaink között

Küzdelem a maszk okozta pattanások ellen

2022. július 5.|

Lassan teljesen megszokjuk, ha maszkot kell viselnünk, mondhatni a hétköznapok részévé vált. Ha azonban hosszú ideig kell viselnünk, akkor számolnunk kell bizonyos következményekkel, például a bosszantó pattanásokkal.

Strandolj okosan! Nőgyógyász tanácsai az egészséges fürdőzéshez

2022. június 7.|

Felfázást és húgyúti betegségeket is okozhat a vizes ruhás napozás. A nyári melegben nincs is jobb annál, mint amikor valaki fürdőzéssel kapcsolódik ki. Legyen szó úszómedencéről, gyógy- vagy természetes vizekről, néhány alapvető szabályt érdemes betartanunk